Vítejte na stránkach Smart autoclubu. Sem můžete vkládat své poznatky týkající se vozů Smart a tak se o ně podělit s ostatními. Máte-li potíže s přihlášením pište na postmaster(z)smart-club.cz
Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tak jsem konečně našel místo úniku oleje a důvod proč mám zadní část kropenatou od oleje. Úplně ukázkově se mi proklepal chladič vztlačeného vzduchu o plastový rámeček na kterem chladič leží takže schanim intercoler
Naposledy upravil(a) bajza dne sob 19 črc 2008, 13:59, celkem upraveno 1 x.
Tak chladič jsem zalepil tekutým kovem hadice se krásně tlakujou jen se mi zda že mi nefunguje takový to co přivíra klapku na turbu viz foto zkoušel jsem s tím hýbat jde to trochu ztěžka ale samo (když přidavam ) se to ani nehne jo ten intercoler sháním pořád kdyby někdo doma měl tak koupím
Mozna uz ti netlaci turbo tolik jak ma. Jinak myslim, ze se to bude hybat az pri zatezi motoru, tedy za jizdy. Diagnostika ti povi kolik turbo tlaci i jestli je nekde problem.
JJ jak říká Dawe. Si myslím, že při zátěži se to natlakuje více, protože je to všechno řízený elektronicky. I kdyby Turbo fungovalo jen mechanicky od podtlaku v sání a nebylo řízeno elektronicky dle zatížení motoru, tak tam bude malý průtok vzduchu, jelikož ECU neotevře škrtící klapku na sání úplně naplno, ba si myslím, že jí otevírá jen na raj. To motoru stačí, aby se vytůroval na plný kule, ale přísun paliva a vzduchu na volnoběh je prostě malý na to, aby roztočil turbínku natolik, aby něco natlačila a došlo k uzavření - otevření ventilu.
Na otázku jestli turbo při přetlaku zavírá nebo otevírá jsem našel tuto odpověď
1. Způsob regulace předpokládá, že turbodmychadlo je udržováno ve vyšších vlastních otáčkách v celém otáčkovém spektru motoru. Dávkování výkonu se řídí otevíráním škrtící klapky motoru (obtokový ventil se přizpůsobuje, nejdříve je zavřený a postupně s rostoucími otáčkami se otevírá). Výhodou tohoto řešení je velmi rychlá odezva na sešlápnutí pedálu akcelerátoru. Nevýhodou je větší protitlak ve výfukovém potrubí, protože roztočené turbo vlastně brání vyprazdňování válce motoru, tedy větší mechanické ztráty a větší spotřeba.
To si nemyslím, že je náš případ, protože to má dost zásadní nevýhody, nehledě na to, že tenhle systém zvyšuje i spotřebu.
2. Druhým extrémem z hlediska dynamické odezvy motoru je situace, kdy je zpočátku obtokový ventil plně otevřen (a postupně se uzavírá), turbodmychadlo se sice otáčí, ale jen relativně nízkými otáčkami (bez výrazného nárůstu plnícího tlaku) a teprve po sešlápnutí pedálu akcelerátoru se turbo začíná urychlovat a dodávat požadovaný plnící tlak. Výhodou tohoto řešení je nižší protitlak ve výfukovém potrubí, nižší mechanické ztráty, nižší spotřeba. Nevýhodou pak delší čas potřebný pro roztočení turbodmychadla, tedy známý turbo-efekt.
Tohle je asi náš případ. Je možné, že na volnoběh je klapka otevřená, aby nedocházelo k nevýhodám uvedeným v prvním případě a pak se zavírá. Faktem ale je, že při dosažení tlaku více než max. musí zase otevřít, aby se turbo nepřetočilo, nebo aby nebyl v motoru větší tlak než má být.
To, jestli se má klapka hýbat i na volnoběh, by měl být schopen říci každý kdo má stejný motor jako Ty.
Ještě bych se pozastavil nad tím, jestli je motor při zkoušce ohřátý nebo studený, to může mít také vliv, protože mě jde proud zplodin na sytič určitě jinudy než přes turbo.
nekdo z vas tu mel uz problem s olejem v sani. pri nedelni vymene oleje sem zjistil, ze mam zamastenou plastovou trubku, u T kusu do ktereho vede kovova trubka z neznamo kama kdyby tu byl vyfoceny cdi motor, tak vam to snad dokazu ukazat. je to trubka, co jde z motoru do sani? olej se neztraci, takze snad to bude bezny unik a zaolejovani.
SMART MC01 0,8 CDI Pure 2001, 30kw -> 42kw chip tuning, ALU SPINLINE 15" chrom, 175/55 + 195/50, 4pistkove brzdice wilwood, vrtane kotouce Zimmermann, sportovní podvozek, Vmax 161 km/h GPS, tažné zařízení
(* 1.12.2006 64770 km, 1.12.2007 109510 km 1.12.2008 158230 km, 1.12.2009 200000 km, 1.12.2010 238764 km, 1.12.2011 273910km, 1.12.2012 314844 km) http://www.smart-club.cz/test/viewtopic ... &start=279SCHVÁLENO !!!
Snad Bajza by řekl o co GO. Takhle toho člověk moc nevidí, kam to vede. Jediný co Ti můžu ještě říci je, že i výpary s sebou nesou trochu oleje, takže to mastné může být. Tenhle systém spalování olejových par se praktikuje dnes asi u všech aut. Je to kvůli emisím. Ne emisím výfukovým , ale jde o to, nepustit do atmosféry jakékoliv výpary, i ty které se uvolňují pokud auto stojí .
Ještě mě napadlo, jestli se u Tebe nejedná o toto http://www.smart-club.cz/phpBB3/viewtopic.php?t=1120
Jinak olej v sání se dá řešit separátorem oleje, kdy olej nejde do sání, ale výpary se filtrují přes uhlíkový separátor. Nevím , ale kam by se takový separátor dal do Smartíka nacpat. http://www.cartechgroup.cz/?detail&did= ... h-tank_615
Měl jsem podobný problém s olejem. Celou zadní část auta jsme měl mastnou a v Mercedesu v Olomouci mi zjistili, že prasklo čidlo kontrolky oleje a olej z tama utíkal. Oprava s prací i novým dílem 1013Kč
Já jsem objevil kapky oleje na víku kufru a hle, celá pravá strana motoru byla zas...., přitom před týdnem jsem tam koukal a ničeho jsem si nevšiml. Odešlo gufero u řemenice, ale překvapilo mně, že nezačlo postupně rosit, rovnou začlo téct proudem, mrcha jedna. Rozměr gufera je 42x60x8, orig. číslo Smart 0000337V002, MB 166 997 02 46, Elit EL745.750 (výrobce Elring). Platí pro 0,6.