Výměna oleje

Řešení problémů s motorem
Odpovědět
Jirka P
Smart ACE

Příspěvek od Jirka P »

Ka?dej slu?nej automechanik m? v d?ln? ods?va?ku oleje.
ales

Příspěvek od ales »

tak se pod?l?m se sv?m p??b?hem o v?m?n? oleje :lol: p?ijedu do servisu co m?me p??mo v arealu firmy, at mi vym?n? olej, filtry a takov? ty z?kladn? v?ci co je dobr? ud?lat, kdy? ?lov?k koup? jet? auto...p?ijedu tam a hned na za??tku nato hled?li jak kdyby spadli z vi?n?, prost? to je?t? nevid?li(p?ece jen v olomouci jich tadymoc nejezd? a pochybuju, ?e oni v d?ln? kdy n?jak?ho m?li:-))...hned takovej prvn? zadrhel bych u zvedan?, proto?e se bali aby tomu n?co neud?lali...no ale nakonec se povedlo :D vym?nit vzduch??, paliv?k a olejovej filtr bylo relativn? v pohod?(po chvilce hled?n? se v?e na?lo), ten nejv?t?? zadrhel nastal kdy? cht?l mechanik vypustit olej :twisted: bezradn? nato furt ?um?l, zdola zhora a nic...lehce sem znervozn?l a za?al hledat taky, ale fakt nic!prost? ?adnej ventil na v?pust...u? sem to cht?l zabalit a sm??it se s t?m, ?e budu muset jet do mercedesu...ale mechanika napadl genialn? napad, ?e teda zd?l? celou olejovou vanu(co? v tom okam?iku se mi moc nezd?lo, ale a? zpetn? sem zjistil, jak dobrej napad to byl)...od?rouboval ji, V?ECHEN starej olej z toho vytekl(co? p?i ods?v?n? pochybuju, ?e by se povedlo), vanu p?kn? vy?istil, ?e byla jako nov? a nasadil nazp?teka nalil p?kne plnou syntetiku co sem mu donesl:-) motor si p?kn? chrocht? a ikdy? ted u? zp?tn? v?m, ?e se olej ods?v? a v?pust tam nikde nen?, tak p???t? olej nebudu m?nit jinak...suma sumarum nechal sem ta 450 korun a spokojen? sem si odfr?el:-) podot?k?m ?e p???t? vym?na u? bude za m?n, proto?e u? do toho nebude hled?t jako ??p do fla?ky, ale rovnou pujde na v?c :wink:
DYK77
Smart ACE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DYK77 »

Alesi, a co t?sn?n? u t? vany, nepo?kodilo se kdy? se sundala? Nebo je to postaven? jen na silikonu? P?ijde mi trochu zbyte?n? to po??d ka?dou v?m?nu sundavat, ten olej se ?ist? p?es filtr, kter? vyhod?? a ten tro?ek co tam zbyde se na?ed? nov?m olejem, tak?e to je naprosto zanedbateln?. Mluv?m ale za sebe, j? kter? najedu za rok sotva polovinu vzd?lenosti po kter? se olej m? vym?nit, tak?e ho m?n?m je?t? relativn? nov?.
Ods?v?n?m m?n? olej i v DCH a sami p?iznali, ?e to nen? 100% jen?e ono Ti v?dycky v ka?d?m v motoru trochu toho oleje z?stane.

Jinak dobrej p??b?h, ale vsad?m se, ?e bys na 99,9% dopald stejn? i v jin?m servisu :lol: M?nili Ti i sv??ky? po??d nev?m jestli se to d? vym?nit b??n?m sv???kem :roll:
Obrázek Obrázek
Smart Roadster 45KW [2004]
Smartnumeric

Příspěvek od Smartnumeric »

K sv??k?m u MCC, vym?nit se daj?,ale je to porod. Ide?ln? by bylo pro lep?? p??stup k nim, malinko popustit motor, ale necht?lo se n ?m to d?lat a tak jsme je m?nil tak jak u n?s jsou. Co? znamen? velmi mal? prostor opera?n?, zvl??t? u lev? krajn? sv??ky. J? s?m ny v?m?nu oleje pou??v?m ods?va?ku oleje kterou jsem koupil n?kde v nem?cku za 99 ojr. Jednou jsme n?jak p?i koupi oleje zazmatkoval a m?sto 10W jsem koupil Liqi Molly ( ?ik?hov?rajaksetop??e ) 5W , pln? synt. a u? je tam asi na 5 v?m?nu a stejn? jede jak f?k,V?m?nu d?l?m tak po 10 000. Tedy sp?? se sna??m, m?l jsme i obdob? ?e jsme na n?j nalej ke 20 000 , to kdy? jsem coural Evropou se Smartem. A ktomu vym?n?m ostatn? filtry, ale vzhledem k tomu, ?e nejsem motorista tak jsme t?eba palivov? filtr m?nil i po 80 000 , neb m? nikdo ner??il ??ci ?e tam n?co tak?ho je. :-) ( obdob? kdy jsme byl nepou?en ) Motoricky jsme na tom s autem ready a to mu fakt d?v?m zabrat. Jedin? probl?m kter? m?m, je ?e se mi ob?as po na?haven? kdy? nastartuju znova rozsv?t? kontrolka ?haven? a zhasne po XXX sec. U? jsme to nekolikr?t ?e?il, ale nikdo na nic nep?i?el, ani v mercedesu a tak to ne?e??m, a kdy? se to rozv?t? tak to oprav?m tak, ?e tam sto??m volant nebo se tam nediv?m :-)
objevuj? se mi sp?? pot??e s vrz?n?m zadku. T?m jak tam m?m to k??dlo, tak je to p?eci neznateln? te??? a zadn? oken? plast se povoluje asi a blb? to sk??pe, tak to chci ted o sv?tky sundat a pod?vat se a snad s t?m n?co vymyslet. :-)
ales

Příspěvek od ales »

DYK77 píše:Alesi, a co t?sn?n? u t? vany, nepo?kodilo se kdy? se sundala? Nebo je to postaven? jen na silikonu? P?ijde mi trochu zbyte?n? to po??d ka?dou v?m?nu sundavat, ten olej se ?ist? p?es filtr, kter? vyhod?? a ten tro?ek co tam zbyde se na?ed? nov?m olejem, tak?e to je naprosto zanedbateln?. Mluv?m ale za sebe, j? kter? najedu za rok sotva polovinu vzd?lenosti po kter? se olej m? vym?nit, tak?e ho m?n?m je?t? relativn? nov?.
Ods?v?n?m m?n? olej i v DCH a sami p?iznali, ?e to nen? 100% jen?e ono Ti v?dycky v ka?d?m v motoru trochu toho oleje z?stane.

Jinak dobrej p??b?h, ale vsad?m se, ?e bys na 99,9% dopald stejn? i v jin?m servisu :lol: M?nili Ti i sv??ky? po??d nev?m jestli se to d? vym?nit b??n?m sv???kem :roll:
j? to beru tak, ?e olej je z?klad a tak kdy? ho m?n?m, tak chci at je to po??dn?. Filtr ho sice filtruje, ale v?e m? sve meze a sp?? ho ?ist? od pevn?ch ??sti a ten bordel co ho znehodnocuje tam zustava stale a usazuje se pr?v? na spodu(na dn? vany).to ods?v?n? nen? pr?v? zrovna ?tastnej zpusob:-( p?i tom cel?m sund?n? vy?ist?? jak vanu, tak ti kr?sn? ten starej olej skape i p??mo z v?lcu a ?e to kapalo docela dlouho...no a jeliko? sem tak tro?ku perfekcionista na ur?it? v?ci, tak sem z toho m?l obrovskou radost, jak se to kr?sn? vy?istilo a ?e se pro motor ud?lalo maximum :D jinak se nemus?? b?t, je tam pouze silikon, kterej o?ist??, nanese? novej a zase to tam cel? p?kn? pl?cne? a p?i?roubuje? :wink:
no a sv??ky sem u? rad?i nechal m?nit odborn?ky a co sem zaslechl, tak postup je takov?, ?e jedna ?ada(sou tam dv? po 3 sv??k?ch, co? pro m? byla taky novinka) se vymontuje relativn? v pohod? a m?? k ni p??stup z vrchu. s tou druhou je to hor?? a aby se k n? dostali, tak sundavali celej zadn? narazn?k...no a tam u? sem suma sumarum i s materialem nechal 1900 :roll:
ales

Příspěvek od ales »

Smartnumeric píše:K sv??k?m u MCC, vym?nit se daj?,ale je to porod. Ide?ln? by bylo pro lep?? p??stup k nim, malinko popustit motor, ale necht?lo se n ?m to d?lat a tak jsme je m?nil tak jak u n?s jsou. Co? znamen? velmi mal? prostor opera?n?, zvl??t? u lev? krajn? sv??ky. J? s?m ny v?m?nu oleje pou??v?m ods?va?ku oleje kterou jsem koupil n?kde v nem?cku za 99 ojr. Jednou jsme n?jak p?i koupi oleje zazmatkoval a m?sto 10W jsem koupil Liqi Molly ( ?ik?hov?rajaksetop??e ) 5W , pln? synt. a u? je tam asi na 5 v?m?nu a stejn? jede jak f?k,V?m?nu d?l?m tak po 10 000. Tedy sp?? se sna??m, m?l jsme i obdob? ?e jsme na n?j nalej ke 20 000 , to kdy? jsem coural Evropou se Smartem. A ktomu vym?n?m ostatn? filtry, ale vzhledem k tomu, ?e nejsem motorista tak jsme t?eba palivov? filtr m?nil i po 80 000 , neb m? nikdo ner??il ??ci ?e tam n?co tak?ho je. :-) ( obdob? kdy jsme byl nepou?en ) Motoricky jsme na tom s autem ready a to mu fakt d?v?m zabrat. Jedin? probl?m kter? m?m, je ?e se mi ob?as po na?haven? kdy? nastartuju znova rozsv?t? kontrolka ?haven? a zhasne po XXX sec. U? jsme to nekolikr?t ?e?il, ale nikdo na nic nep?i?el, ani v mercedesu a tak to ne?e??m, a kdy? se to rozv?t? tak to oprav?m tak, ?e tam sto??m volant nebo se tam nediv?m :-)
objevuj? se mi sp?? pot??e s vrz?n?m zadku. T?m jak tam m?m to k??dlo, tak je to p?eci neznateln? te??? a zadn? oken? plast se povoluje asi a blb? to sk??pe, tak to chci ted o sv?tky sundat a pod?vat se a snad s t?m n?co vymyslet. :-)
s t?m ?e jsi zazmatkoval si ned?lej starosti, proto?e si zazmatkoval jen k lep??mu:-) pokud sem to pochopil spr?vn?, tak d??v si tam d?val nejsp?? 10W-40(co? je polosyntetika), to ?e jsi tam dal 5W-XX si ud?lal jen dob?e, proto?e ten olej je kvalitn?j?? a u? je to pln? syntetika:-). j? tam ted m?m 5W-30, ale na zimu m?m v pl?nu rad?i 0W-30, jeliko? je je?t? ?id?? a do zimn?ho obdob? t?m p?dem lep??, proto?e ti to tolik netrp? p?i studen?m startu.Ale bacha takov? m?n?n? oleje nen? moc dobr? a ned?lal bych to ?asto a sna?il se tam pokud mo?no l?to po??d jeden a ten samej typ te?e zna?ky.
DYK77
Smart ACE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DYK77 »

jj d?ky za zku?enost s t?m t?sn?n?m .

S oleji je to trochu slo?it?j?? ot?zka a pokud si p?e?tete tohle , tak zjist?te nap?. to, ?e kvalita oleje u? nez?vis? na tom ,jestli je olej syntetick? nebo "jen" polosyntetik?. Dozv?te se tam spoustu dal??ch v?c?, kter? jste nejsp?? nev?d?li.

Pozor na "plnou" syntetiku (5W-xx)!!! Z praxe je dok?z?no, ?e pokud m? motor u? v?ce najeto, nebo je u? prost? n?jak? ten p?tek jet? na polosyntetiku, nem? se do n?j d?vat pln? syntetika. D?vodem je, ?e t?sn?n? po takov?to zm?n? oleje na 99% p?estane t?snit a z motoru za?ne t?ct olej = GO motoru.
Mo?n? by n?m o tom mohl je?t? vypr?v?t Zdenek007 v tomto p??sp?vku . Olej m??e za??t prol?nat ze v?ech mo?nejch m?st, tj. pod hlavou, u spojky, v d?l?c? rovin? bloku motoru apd.
Obrázek Obrázek
Smartnumeric

Příspěvek od Smartnumeric »

Nu lijuho tam, najeto dost, u? 140 000 , azat?m dr??.. :-)
A ned?s m?.... :-)
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

DYK77 píše:jj d?ky za zku?enost s t?m t?sn?n?m .

S oleji je to trochu slo?it?j?? ot?zka a pokud si p?e?tete tohle , tak zjist?te nap?. to, ?e kvalita oleje u? nez?vis? na tom ,jestli je olej syntetick? nebo "jen" polosyntetik?. Dozv?te se tam spoustu dal??ch v?c?, kter? jste nejsp?? nev?d?li.

Pozor na "plnou" syntetiku (5W-xx)!!! Z praxe je dok?z?no, ?e pokud m? motor u? v?ce najeto, nebo je u? prost? n?jak? ten p?tek jet? na polosyntetiku, nem? se do n?j d?vat pln? syntetika. D?vodem je, ?e t?sn?n? po takov?to zm?n? oleje na 99% p?estane t?snit a z motoru za?ne t?ct olej = GO motoru.
Mo?n? by n?m o tom mohl je?t? vypr?v?t Zdenek007 v tomto p??sp?vku . Olej m??e za??t prol?nat ze v?ech mo?nejch m?st, tj. pod hlavou, u spojky, v d?l?c? rovin? bloku motoru apd.
to je pr?v? to co sem ??kal, oleje by se m?nit nem?li...je to t?m ?e olej syntetickej je ?id?? a m? jin? vlastnosti ne? polosyntetickej, co? u? z n?zvu vypl?v?. za?ne ti jako by ?istit motor a rozpou?t?t karbon co se tam za t?ch xroku usadil a jakoby ten motor ut?snil, z ?eho? vypl?v?, ?e ti mu?e za??t n?kde tect, v hor??m p??pad? kdy? tam toho karbonu je hodn?, ti po rozpu?t?n? zacpe mazac? kan?lky a motor zad?e?...ale mysl?m ?e takov? v?ci se t?kaj? motoru s upln? jin?ma kilometrama, kter? ty na?e seka?ky ani nenajedou, tak?e t?m bych si hlavu nel?mal :wink: vyhoda syntetiky je ta, ?e je to lehkobe?nej olej, je ??dkej tak?e za?ne mazat hned pekn? po startu, kdy oleje 10W-xx sou je?t? "zatuhl?" a k dosa?en? sv?ch idealn?ch mazac?ch vlastnosti pot?ebuj? v?c ?asu(co? pozn?? hlavn? v zim? rano kdy c?ti? jak se motor upln? ztuha startuje a nechce p?ekon?vat ten odpor ztuhl?ho maziva).jinak olej jen velk? v?da a i odborn?ci ob?as v?haj:-), ale ten zaklad je jasn? danej mineral-polosyntetika-syntetika.
daniel
Kontaktovat uživatele:

v?m?na oleje

Příspěvek od daniel »

Smata jsem zavezl do Mercedesu (Opava) a tam d?vaj? do Smartu i ostatn?ch me?our? pouze 0W40. V?m?na m? st?la 1800,- (m?l jsem jen filtry) a na dotaz, ?e to nen? ?patn? cena mi odpov?d?li, ?e ten olej odeb?raj? ve velik?m mno?stv?, tak maj? ?pln? jinou cenu, ne? kdybych si ho za?el koupit. Dal?? v?m?nu mi napsali po 13tis.!, potvrdili do servisn? kn??ky a pot? i na cedulku, kterou p?id?lali k motoru, kde na psali i dal?? ?daje. Posun na 13tis. km, kterou zp?sobil 0W40 je mysl?m pot??uj?c
DYK77
Smart ACE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DYK77 »

M? tam v DCH od sam?ho za??tku lejou doporu?enou polosyntetiku Mobil 10W40. Tak?e z?ejm? nen? pln? syntetika pro Mercedes a? takov? pravidlo. No a interval pro v?m?nu oleje m?m 15.000Km nebo rok. Norm?ln? se u jin?ch nov?ch motro? d? najezdit na tenhle olej 20.000Km , ale pr?v? proto, ?e je olej v?ce nam?han? z d?vodu ??asti na maz?n? turba, tak si mysl?m, ?e je tohle p???ina pro? je interval v?m?ny sn??en na 15tis Km. J? najezd?m ro?n? tak 5.000Km a olej jde ven, tak se domn?v?m, ?e je pro m? "pln?" syntetika zbyte?n?.
Konec konc? spousta motor? jezd? na "polosyntetiku" a je to ta posledn? v?c, kter? by zp?sobovala motru probl?my. Auto se v?t?inou sp?? po mnoha najet?ch kilometrech samo rozsype a sch?tr?, ne? by p?estalo jezdit vlivem toho, ?e jsem mu nedop??l "plnou syntetiku".
Po p?e?ten? 13ti m?t? na http://smart.wz.cz/viewtopic.php?t=62 jsem si o olej?ch ud?lal sv?j n?zor a nemysl?m si, ?e bych motor n?jak ?idil, kdy? mu d?m to co v?robce doporu?il. :wink:
Obrázek Obrázek
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

DYK77 píše:Auto se v?t?inou sp?? po mnoha najet?ch kilometrech samo rozsype a sch?tr?, ne? by p?estalo jezdit vlivem toho, ?e jsem mu nedop??l "plnou syntetiku".:wink:
pozor nato,nic se nerozsype samo :wink: opot?eben? motoru vznik? t?en?m pevn?ch ??st? o sebe a ??m je men?? to t?en? t?m je men?? opot?eben?...je to jednoduch? fyzika a p??m? um?ra. ??m v?c ma?e? t?m v?c jede?(kdo ma?e ten jede:-)))...jinak nejv?t?? opot?eben? vznik? pr?v? po studen?m startu, kdy je olej steklej ve van? a n?jakou dobu trv? ne? ho ?erpadlo vypumpuje do v?ech ??st? a zakout?, aby v?e p?kn? promazal. z toho je taky pak logicke ?e ??m ?id?? olej je, t?m rychlej? se do zm?n?n?ch m?st dostane...nehled? nato ?e olej pln? syntetick? dos?hne sv?ch idealn?ch mazac?ch vlastnosti mnohem d??v ne? olej polosyntetick?.kdy? se oleje zah?ej?, tak pak u? natom tolik nez?le?? a ma?ou v?echny(pak jde o to jak je zase olej kvalitn? a p?i jak vysok?ch teplot?ch si dr?? svoje idealn? mazac? vlastnosti, ale to n?s s s na?imi motory co to?? 6000 ot??ek zase tak vzru?ovat nemus?)...n?s mus? zaj?mat to abychom za?ali mazat co nejd??v po startu a co nejd??v dos?hli teploty kdy m? olej svoje idealn? vlastnosti. a to sou oleje 0W-XX :wink: jinak polosyntetikou taky nic nezkaz?? neboj, m? jako ?lov?ka co s autem jezd? kr?tk? vzdalenosti(3km a stop, po hodin? jeden km a stop, pak zase jeden km zpatek a stop, pak po dvou hodk?ch na ob?d 2km a stop atd)zaj?m? to abych mazal co nejd??v :twisted:
ales

Příspěvek od ales »

sakra zese selhalo automatick? p?ihla?ov?n?:-(
DYK77
Smart ACE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DYK77 »

Alesi - to zn? celkem rozum? to co jsi napsal. Kdy? jezd?? takhle hodn? za studena, tak je to ur?it? extr?m, kter? by se m?l n?jak kompenzovat vhodn?ji zvolen?m olejem, podobn? jako kdy? n?kdo jezd? po Saha?e nebo naopak na Sibi?i a nebo st?le sportovn?m stylem.
J? jezd?m norm?ln? tak v oruhu 20 - 40 Km. Coura?ky po m?st? ob?as jo, ale zast?vky jsou tak kr?tk?, ?e to ani nevychladne. Tu a tam jedu na vejlet, tak?e na r?z najedu 150 i v?ce Km. Sportovn? j?zdou jedu jen n?kdy, kdy? u? je tma nebo trochu pr??, to u? nikde ??dnej policajt na silnici satv?t nebude, leda, ?e by to byl sebevrah. Jezd?m norm?ln? a tak mi "norm?ln?" olej sta??, pokud se d? MOBIL SUPER S 10W-40 v?bec pova?ovat za norm?ln? olej. ??dnej S.H.I.T. to asi nebude, kdy? ho v?robce doporu?uje. Pak m?m i trochu obavy z toho, ?e kdy? p?ejdu na Syntetiku, tak mi bude prol?nat t?sn?n?m motoru. Ka?dej m? p?ed t?m varuje. N?kdo to prubnul a je v pohod?, ale jak se zn?m, p?i m? sm?le bych zrovna j? musel zgener?lkovat motor.
Obrázek Obrázek
DYK77
Smart ACE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DYK77 »

?etli jste na jak? oleje jezd? v Americe? Evropsk? oleje pr? maj? velkou kvalitu, proto?e se u n?s klade d?raz na hospod?rnost a ekologii a pr?v? proto najezd?me na na?e oleje tolik kolik m??eme a? najet.
Am?ci na ekologii, ruku na srdce, doslova se..u, tak?e maj? pom?rn? nekvalitn? oleje, kter? mus? m?nit t?eba u? po ujet? 5.000Km , ale motoru to nevad?, proto?e si chrocht? i na ten S.H.I.T. kdy? mu ho n?kdo pravideln? a brzo vym?n?.
Z toho vypl?v?: jsem takovej am?k fajn?mekr. Motoru d?v?m kvalitn? evropsk? olej a m?n?m ho po 5.000Km , proto?e za rok stejn? v?c nenajedu. Motor si chrocht? a j? si chrocht?m jak si chrocht? :lol:
Obrázek Obrázek
Odpovědět