David0600 píše:kdyby se každej nesnažil za nejvíc prodat a za co nejmíň koupit tak by to ani nemusel dělat. ale o tom si pak nekterý lidi myslí že je to lichva
Myslel jsem , že jsi pochopil co jsem myslel tou lichvou. Nehážu všechny obchodníky do jednoho pytle, protože obchod byl je a bude. Jen někdo občas překročí pomyslené hranice a to jsem označil tak, že pokud by to dělali všichni, tak se dostaneme zpátky na stromy, protože vydělat peníze aniž by to mělo sebemenší přínos nemá pro společnost význam. Je to jako kdybys rozdal všem celou stání kasu. Všichni by byli prachatí, takže by nikdo nešel do práce a nikam by se nic nepohlo, jen by jsme si s výdělkem přehazovali za vyšší ceny věci, které jsme dávno vyrobily.
Neposílej mi tedy ukázky platu managementu ČEZu, protože i to je příklad o čem mluvím a ačkoliv na ně poukazuješ, tak s tím vlastně souhlasíš. Ani oni nevyrobí tolik el. energie, aby uspokojili poptávku a tak vykupují energii od soukromých elektráren, ale prodávají ji za několikanásobek ceny dráž , protože nemají před konečným spotřebitelem konkurenci. Čez jako takovej má samozřejmě přínos, ale myslíš, že ty mozky jeho managementu myslí o tolik procent více než ten ten tvůj, porovnáš-li svůj a jejich výdělek? Podobně je tomu u lichvářů, kterým např.v restituci spadly do klína miliony a tak zneužívají např. nedostatku bytů na trhu, skoupí co se dá a pak to za dvojnásobek prodají, aby svoje konto zdvojnásobili. Takovému člověku normální pracující nemůže finančně konkurovat, takže aby si byt mohl koupit, musí si půjčit v bance, čímž dále zadlužuje stát, takže přínos z činnosti žádnej. Pokud si půjčí rychlou půjčku, jak jsme se už o tom bavili, tak podpoří akorát dalšího lichváře, kterej si účtuje nehorázný úroky, které dostaly spoustu lidí na dno.
Drobné obchodníky obchodující s běžným zbožím viz třeba také inzerce, neřeším, Ti do mého komentáře nespadají. Jsou to malé ryby a jejich nabídka má velkou konkurenci, takže mám volbu jestli to koupím od něj nebo jinde. Navíc se většinou nejedná o životně důležité zboží nebo obráceně jde o spotřební zboží, které je finančně všude dostupné a lichváře nepřitahuje.