Kolik oleje do Smartu MC01 benzín, 40kW, r. v. 2000 ?
-
lukaso
Plnou syntetiku určitě ne, staršímu motoru akorát uškodí, nehledě na to že ji výrobce ani nedoporučuje, ten petrolej bych tam nedával, ty kroužky se zapejkaj, to si myslím že petrolej neuvolní a hlavně asi potom zůstane v motoru, to by se to potom muselo několikrát propláchnout olejem aby byla aspoň nějaká jistota že v motoru nezůstal.
- xlukas.cz
- Smart ACE
ja sem udelal pred 3 tydnama horsi vec. menil sem olej nasrouboval filtr a na chvilku odesel. vratil sem se a zapomnel sem, ze tam ten olej jeste neniDYK77 píše:výměna oleje je celkem banalita, ale jak zapomeneš zašroubovat výpust, tak se to může značně prodražit
SMART MC01 0,8 CDI Pure
2001, 30kw -> 42kw chip tuning, ALU SPINLINE 15" chrom, 175/55 + 195/50, 4pistkove brzdice wilwood, vrtane kotouce Zimmermann, sportovní podvozek, Vmax 161 km/h GPS, tažné zařízení
(* 1.12.2006 64770 km, 1.12.2007 109510 km 1.12.2008 158230 km, 1.12.2009 200000 km, 1.12.2010 238764 km, 1.12.2011 273910km, 1.12.2012 314844 km)
http://www.smart-club.cz/test/viewtopic ... &start=279
SCHVÁLENO !!! 

2001, 30kw -> 42kw chip tuning, ALU SPINLINE 15" chrom, 175/55 + 195/50, 4pistkove brzdice wilwood, vrtane kotouce Zimmermann, sportovní podvozek, Vmax 161 km/h GPS, tažné zařízení
(* 1.12.2006 64770 km, 1.12.2007 109510 km 1.12.2008 158230 km, 1.12.2009 200000 km, 1.12.2010 238764 km, 1.12.2011 273910km, 1.12.2012 314844 km)
http://www.smart-club.cz/test/viewtopic ... &start=279

Jeden članoček o poverách okolo olejov je tu http://motoride.sk/?ID=605
Igor, Trencín
Smart Fortwo MC 01, 599cm3, benzín, výbava pure, r.v. 2002, farba: cierna, stav km k 10.11.2016: 90 105 km
Smart Fortwo MC 01, 599cm3, benzín, výbava pure, r.v. 2002, farba: cierna, stav km k 10.11.2016: 90 105 km
- DYK77
- Smart ACE
- Kontaktovat uživatele:
Mě jednou bába u benzínky zapomněla nalejt olej do benzínu, když jsem sedlal Simsona. Ujel jsem asi 5Km než se to začalo tvářit, že se to rafne, tak jsem zvolnil tempo a ujel dalších 5Km domu, kde jsem dolil olej a byl to OK. Tudíž si myslím, že jsi motoru zase tolik neublížil, ale je to teda Sodoma Gomora nechat olej ve flaškách a v klidu to natočit ![?ábel ]:-(](./images/smilies/icon_dabel.gif)
- DYK77
- Smart ACE
- Kontaktovat uživatele:
To je moc stručný a ne moc přesný. Lepší je ...armani píše:Jeden članoček o poverách okolo olejov je tu http://motoride.sk/?ID=605
http://www.oleje.cz/index.php?left=main ... _komentare
Ale i tak je fajn, že je tu zase o jednoho člověka víc, který se zabývá mýty okolo olejů
nemám rád tdičkáře, protože moje tédéíčko 5l při 200km/h nežere a stejně benzín je benzín i když někdy tu naftu mám rád přece jenom čtyř litrovej benzín má víc chutě než dvoulitrovej commonrail
- DYK77
- Smart ACE
- Kontaktovat uživatele:
To co je tam napsaný je tak na jedno dlouhé odpoledne. Celý to vzniklo na základě mýtů o syntetických a minerálních olejích, které se šířili mezi lidmi, tak je to napsaný pro širokou veřejnost, aby pochopila pointu. Klíčové jsou ty první články, ty novější více či méně už jen podrobněji doplňují první články.
hlavní věc - olej
Tak jsem si docela dobře početl o olejích co do jejich členění a způsobů užití. Fakt bych neřekl, jak jsou některé věci v ohledu provozu automobilů důležité, ačkoliv to tak nevypadá. To je již let co měním motorové oleje, dříve i u spojky jsem alespoň doléval. Dnes chci věřit, že o spojku se olej postará doživotně alespoň tak jsem se dočetl i k značce Smart. Ale s novými technologiemi třeba turbomotorů a katalyzátorů se stává záležitost s neustálou kontrolou a doplňováním motorového oleje naprostou nezbytností – stačí určitá časová nepozornost a je po motorů i turbu. To fakt dříve nebylo tak ožehavé. Se Škodovkou jsem jezdil a jezdil a ani nevím kdy jsem kontroloval stav hladiny oleje určitě kontroloval to ano ale v současné době se zdá, že jde o základ ježdění. Stojí zato se stavu, dolévání a pravidelné výměně oleje věnovat! Proč ale je doporučováno měřit stav hladiny oleje ještě při plném zahřátí motorů – tři pecky? Přece za studena když je olej pěkně stečený v olejové vaně by to mělo být přesnější.
- Dejvaval
- Kontaktovat uživatele:
V prirucce od smarta jsem se docetl ze olej se ma kontrolovat s motorem ohratym na provozni teplotu. Bude to asi proto, ze vzhledem k malemu mnozstvi naplne by se pri jizde mohl třeba vzatacce olej odlit ke strane a saci koš by na moment mohl prisat vzduch. To turbu nebude delat moc dobre.
U meho Smarta za studena, mam olej nad horni max riskou a teply uz spravne na max. V motorovem prostoru je pri provozu olejovy film, je olej v turbu a v hlave motoru. Pokud auto stoji pres noc, tak veškerý olej ze sten motoru, turba, hlavy stece do olejove vany a rano se vam muze zdat ze ho mate hodne. V horsim pripade mate nad minimem a cely den pak jezdite s nedostatkem oleje.
Na vsech autech s turbem se snazte mit dostatek oleje. Je to opravdu nutnost.
Ke zminene skodovce 120, kdyz se olej nemenil a pouze doleval, tak to moc nevadilo, protoze spotreba oleje byla tak velka ze byl olej stale kvalitni.
U novějších aut se spatny (prejety) olej pozna podle jeho zvysene spotreby, proto nedolevat. Rovnou vymenit.
U meho Smarta za studena, mam olej nad horni max riskou a teply uz spravne na max. V motorovem prostoru je pri provozu olejovy film, je olej v turbu a v hlave motoru. Pokud auto stoji pres noc, tak veškerý olej ze sten motoru, turba, hlavy stece do olejove vany a rano se vam muze zdat ze ho mate hodne. V horsim pripade mate nad minimem a cely den pak jezdite s nedostatkem oleje.
Na vsech autech s turbem se snazte mit dostatek oleje. Je to opravdu nutnost.
Ke zminene skodovce 120, kdyz se olej nemenil a pouze doleval, tak to moc nevadilo, protoze spotreba oleje byla tak velka ze byl olej stale kvalitni.
U novějších aut se spatny (prejety) olej pozna podle jeho zvysene spotreby, proto nedolevat. Rovnou vymenit.
Smart ForTwo 600ccm 40kW rv.1999 černobílý, 1.GO motoru ve 148.000km
http://www.smart-club.cz/test/viewtopic.php?t=3386
měrka oleje-kolik si přejete naměřit?
Tak s tím měřením oleje mám jasno zřejmě se nic nestane když mi u studeného motoru ukáže olej mezi ryskami a zahřátý motor tak nějak jak říká Liška v navigaci jeďte nějak středem – taktéž. Ale ještě by mě zajímalo jestli když ponoříte měrku do motoru jestli vám ukazují obě strany placaté koncovky měrky stejnou míru oleje. Mně teda ne – na jedné straně výše na druhé níže tak vlastně si můžu vybrat to je komfort co?
- Dejvaval
- Kontaktovat uživatele:
Tak v prirucce je napsano presne toto:
Pravidelna kontrola mnozstvi motoroveho oleje
Upozorneni!
Kontrolu mnozstvi motoroveho oleje provadejte jen tehdy, jestlize je motor zahraty na provozni teplotu. (Pri normalni teplote jsou tri policka tmava)
- Postavte smart na rovnou plochu
- Vypnete motor a zapalovani
- Zatahnete rucni brzdu.
Dulezite!
- dodrzujte pravidelne servisni intervaly! Jinak muze dojit ke zniceni motoru.
- Jestlize hladina motoroveho oleje presahuje rysku MAX, pak hrozi nebezpeci poskozeni motoru nebo katalyzatoru. Mnozstvi oleje, presahujici rysku MAX, musi byt odsato.
- Jestlize je hladina motoroveho oleje pod ryskou MIN, hrozi nebezpeci poskozeni motoru.
------------
Samozrejme ze kdyz je motor ohraty na provozni teplotu (85-90st) je olej natolik ridky ze stece ze sten motoru temer ihned (nez obejdete auto a otevrete kryt), nevytece ale z mazani turba a ostatnich mazacich kanalu.
Proto jsem psal ze ze kdyz rano budete mit na minimu, tak pri provozni teplote se muze olej pri jizde odlit a cerpadlo bude sat pouze zpeneny olej ktery nemaze!
Proto merit po zastaveni, necekat az do rana. Ohraty plne synteticky olej na 85st. je ridky jako voda.
U turba je vzdy lepsi mit vice oleje nez mene.
Pravidelna kontrola mnozstvi motoroveho oleje
Upozorneni!
Kontrolu mnozstvi motoroveho oleje provadejte jen tehdy, jestlize je motor zahraty na provozni teplotu. (Pri normalni teplote jsou tri policka tmava)
- Postavte smart na rovnou plochu
- Vypnete motor a zapalovani
- Zatahnete rucni brzdu.
Dulezite!
- dodrzujte pravidelne servisni intervaly! Jinak muze dojit ke zniceni motoru.
- Jestlize hladina motoroveho oleje presahuje rysku MAX, pak hrozi nebezpeci poskozeni motoru nebo katalyzatoru. Mnozstvi oleje, presahujici rysku MAX, musi byt odsato.
- Jestlize je hladina motoroveho oleje pod ryskou MIN, hrozi nebezpeci poskozeni motoru.
------------
Samozrejme ze kdyz je motor ohraty na provozni teplotu (85-90st) je olej natolik ridky ze stece ze sten motoru temer ihned (nez obejdete auto a otevrete kryt), nevytece ale z mazani turba a ostatnich mazacich kanalu.
Proto jsem psal ze ze kdyz rano budete mit na minimu, tak pri provozni teplote se muze olej pri jizde odlit a cerpadlo bude sat pouze zpeneny olej ktery nemaze!
Proto merit po zastaveni, necekat az do rana. Ohraty plne synteticky olej na 85st. je ridky jako voda.
U turba je vzdy lepsi mit vice oleje nez mene.
Smart ForTwo 600ccm 40kW rv.1999 černobílý, 1.GO motoru ve 148.000km