Ještě jsem na žádném autě nezažil lanka ruční brzdy bez pružinek. Jde o to, že krok ruční brzdy je vždycky větší, než krok čelistí v samotným bubnu (nebo na třmenu u kotoučovek, to je jedno). Když se odbrzdí, čelisti by ty lanka vrátily jen částečně a tak tam musí být něco, co bude udržovat lankový mechanismus v napnutém stavu, aby někde něco nevyskočilo z určeného místa.kuher píše:Nebo tam jsou i na lankách pružinky?
Brzdy
Naposledy upravil(a) JBC dne pon 30 čer 2014, 13:57, celkem upraveno 1 x.
450 City Coupé MC01 - havarováno, zrušeno
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
454 ForFour Brabus - prodáno
52A Crossblade
Michalak C7
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
52A Crossblade
Michalak C7
- xvo
- Kontaktovat uživatele:
- xvo
- Kontaktovat uživatele:
Takže, konečně stálo auto v klidu, nepršelo a já měl hoďku času, a výsledek - jsem osel, Jindřich měl pravdu, byly to povolený samostavy. Nerozumím tomu, že se to neprojevilo na pedálu . . . no snad nejsem až takovej necita
. Poučení - Po výměně paken seřídit samostavy tak, aby se kolo otáčelo a jen lehce škrtalo o nové obložení. Teď ručka brzdí OK !
Zatím mě smartík přesvědčuje o tom, že je to auto jednoduché, stačí jen nebýt osel (jako já) sebrat volnou chvilku, odhodlání a trochu selského rozumu a vše jde. A samozřejmě díky za rady a už byly jakékoli, důležité, že byly dobře míněny. 
Já zase nerozumím tomu, že se samostavy nenastavěj samy. Ale to bude tím, že jsem to ještě neprohlížel do podrobna. Pak určitě pochopím, že když mám Smarta, musím "open my mind".
450 City Coupé MC01 - havarováno, zrušeno
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
52A Crossblade
Michalak C7
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
52A Crossblade
Michalak C7
To jsem rád, že jsme se konečně dopátrali úspěchu. Já znám ještě jeden princip samostavů, plochá tyčka je mezi dvěma samosvornejma válečkama, tzn. když to na jednu stranu posuneš třeba o 10 mm tak se to vrátí cca o 0,5 mm zpět a je vyštelováno napoprvé ( prakticky princip truhlářské svorky).Tento mechanismus, který má SMART, jsem měr rozebranej a je to zbytečně složitej mechanismus ,dva pružný plíšky, ozubená matice,perko...,nevím , jak mohl toto někdo vymyslet, a funguje to tak,že když si nastavíš vůli na paknách třeba 0,5 mm tak se to postupně doštelovává na 0,5 mm.Když si nastavíš cca 10 mm, tak ti to bude doštelovávat na 10 mm- pak ti ovšem nebrzdí ruční brzda.Když se mění pakny, je potřeba ty samostavy povolit tou ozubenou matkou, a až když jsou tam nový, tak se to ručně nastaví a hotovo.Jinak by se to možná někdy doštelovalo ale ten samočinný pohyb je tak malý, nezapomeňte, že poměr páky pro samostav a tam kde tahá lanko je odhaduju asi 1:10. 
SMART CITY-Coupe,1999/06/40 kW,žlutý drak 
Tento systém se nastaví sám také, ale...
Když tam necháš po výměně paken větší vůli, musíš pak šlapat na brzdu tolikrát, až se to doseřídí na správnou vůli. Problém je v tom že to pokažké skočí jen o jeden (max. dva ) zuby takže bys musel šlápnout asi 1333x
aby se to doštelovalo samo

Když tam necháš po výměně paken větší vůli, musíš pak šlapat na brzdu tolikrát, až se to doseřídí na správnou vůli. Problém je v tom že to pokažké skočí jen o jeden (max. dva ) zuby takže bys musel šlápnout asi 1333x
Smart For Two 0,6 benzin r.v.2000 - bohužel po smrti 
Taky je možný, že ti nebude doštelovávat samo ani teď, event.se musíš podívat jestli ty plíšky a perka sedí tak , jak to má být, hlavně ten plíšek co zapadá do té ozubené matice-je to něco jako rohatka-západka, to perko jsi přeci musel něčím nadzvednout aby jsi povolil tu oz. matku když jsi dával ty nový pakny.Ale to by jsi to musel znovu rozdělat, nebo musíš čekat, až ti to zas bude nějaký divný.

SMART CITY-Coupe,1999/06/40 kW,žlutý drak