Cvakání u vačky 0,8 CDi

Řešení problémů s motorem
kodajz

Cvakání u vačky 0,8 CDi

Příspěvek od kodajz »

mám problém s mým smartem F2 0,8 CDi, rv 2000.
Najeto mám 140 tkm a cvaká mi asi zdvihátko.
Koupil jsem si Smart a po nějaké době začalo v motoru asi od 1500 ot cvakat z krytu vačky. Při prudkém sešlápnutí to nedělá, ale při pozvolném ano.

Je to hydroštěl?
Jak se mění u Diesela? Musí motor ven?
DYK77
Smart ACE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DYK77 »

Necvaka treba vstrik?
Co jsem tak prohlizel servisni knizku , tak tam neni ani zminka o serizovani ventilu a ani na foru se nic podobneho neresilo. Takze bych rekl, ze diesel hydrostely ma stejne jako je s urcitosti ma i benzinovy Smart. Na sundani hlavy by melo stacit kvuli pristupu, odstrojit zadni plastovy dil - naraznik s blatniky, je to bezny ukon napr. pro vymenu svicek. Nikdy jsem nic z toho na Smartu nedelal, takze pisi v kostce jen to, co se tu jiz resilo. Snad napovi vice nejaky praktik co podobny problem uz resil.
Obrázek Obrázek
Smart Roadster 45KW [2004]
Panter

Příspěvek od Panter »

1. zjistit zdali opravdu cvaka zdvihatko
2. kdy zacne cvakat? studeny motor pri startu, kdyz se zahreje motor (olej) uz necvaka? od kdy tak cvaka ( zapatrej v pameti, kdy jsi jej uslysel poprve)

protoze hydrostel se zacne ozyvat postupne, vetsinou pomuze vymena oleje za jiny (s lepsimi vlastnostmi)

ze zacne cvakat jen tak a cvaka porad se mi zda divne...
kodajz

Příspěvek od kodajz »

Vstřik asi ne, nemůžu to vyloučit, ale svakání se ozývá jakoby od povrchu hned od vačky. Vstřik je umístěný spíš níže a trčí ven z hlavy.
Pár poznatků: při delší jízdě pod skoro plným plynem z ničeho nic se začalo z mot.prostoru ozývat výrazné klepání. Začal jsem pátrat.
Pokud motor běží na volnoběh, vrní si jak spokojená kočka. Když začnu lehce zvyšovat otáčky tak zhruba při 1500 ot. okamžitý nástup klepání (někdo by řekl i cvakání) když prudce sešlápnu plyn a turuju, klepe jen při ubírání plynu, při prudkém přidávání nic. Vyměnil jsem olej a přestalo, ale po pár desítkách km opět to samé. Protáhl jsem Smartíka na lehce delší jízdu a intenzita klepání šla na polovinu. Když jsem sundal dekl od vačky byla bez poškození typického pro zaseknutý hydroštel. (myslím, že benzín má stejné hydroštely) ale na dieselové vačce je z jedné strany čerpadlo a z druhé něco vedle rozvod.kola co nevím co je (benzín to má trochu jednodužší). Zdál se mi motor uvnitř zakarbonovaný, jako by někdo kašlal na výměny oleje. Propláchl jsem motor 2x a klepání se objevilo opět a snad ještě intenzivněji, ale za stejných otáčkových podmínek.
Takže jsem usoudil, že to bude jeden hydroštel co se odporoučel.
Asi bude muset dolů motor kvůli tomu čerpadlu a krytu rozvoďáku co se musí sundat když chci sundat rozvodové kolo.
Sundával už někdo hlavu? Tím pádem sundával i vačku což je nutné pro výměnu hydroštelu.
STAS1
Smart ACE

Příspěvek od STAS1 »

Určitě budeš muset min. spustit rám s motorem , jinak se k tomu nedostaneš :!:

http://stas1.rajce.idnes.cz/Oprava/#album
Smart For Two 0,6 benzin r.v.2000 - bohužel po smrti :?
kodajz

Příspěvek od kodajz »

takže to zvláštní cvakání bylo přidřené ventilové zdvihátko. Kolega mi motor několikrát pročistil, protože byl docela zanesený černým mazutem :o, sundal vanu, vyčistil sítko, navařil vypouštěcí šroub a dal novou olejovou náplň, trochu pojezdil a cvakání zmizelo.
Určitě to zdvihátko nevydrží dlouho, ale dokud to funguje tak do toho nebudu vrtat. Zdvihátka mám už doma všechny na případnou výměnu.
čistě teoreticky, můj zanesený motor je důsledek používání LONG LIFE olejů, kdy interval výměny je nezdravě dlouhý.
xlukas.cz
Smart ACE

Příspěvek od xlukas.cz »

kodajz píše:čistě teoreticky, můj zanesený motor je důsledek používání LONG LIFE olejů, kdy interval výměny je nezdravě dlouhý.
:roll: /:-I /:-I *pisk* *maka?ka*
SMART MC01 0,8 CDI Pure
2001, 30kw -> 42kw chip tuning, ALU SPINLINE 15" chrom, 175/55 + 195/50, 4pistkove brzdice wilwood, vrtane kotouce Zimmermann, sportovní podvozek, Vmax 161 km/h GPS, tažné zařízení
(* 1.12.2006 64770 km, 1.12.2007 109510 km 1.12.2008 158230 km, 1.12.2009 200000 km, 1.12.2010 238764 km, 1.12.2011 273910km, 1.12.2012 314844 km)
http://www.smart-club.cz/test/viewtopic ... &start=279
:lol: :arrow: SCHVÁLENO !!! Obrázek
Obrázek Obrázek
kodajz

Příspěvek od kodajz »

je to jen teoretická úvaha. Třeba bude diskuze.
Když měním olej často, vypouštím z motoru s olejem i usazeniny. Když někdo má olej v motoru 30 000 km longlife tak ty usazeniny nevypouští a oni mu vydírají motor i ložisko v turbu.
xlukas.cz
Smart ACE

Příspěvek od xlukas.cz »

to neni nic na tebe. to je moje zamysleni nad myma vymenama oleje *;-)
SMART MC01 0,8 CDI Pure
2001, 30kw -> 42kw chip tuning, ALU SPINLINE 15" chrom, 175/55 + 195/50, 4pistkove brzdice wilwood, vrtane kotouce Zimmermann, sportovní podvozek, Vmax 161 km/h GPS, tažné zařízení
(* 1.12.2006 64770 km, 1.12.2007 109510 km 1.12.2008 158230 km, 1.12.2009 200000 km, 1.12.2010 238764 km, 1.12.2011 273910km, 1.12.2012 314844 km)
Obrázek Obrázek
kodajz

Příspěvek od kodajz »

:wink:
U čipovaného motoru bych i interval zkrátil 8)
xlukas.cz
Smart ACE

Příspěvek od xlukas.cz »

tak ze bych menil olej kazde dva mesice, to po mne nechtejte. vetsina (2/3 - 3/4) km se najede v rozmezi (1800) 2000 - 2200 ot.
SMART MC01 0,8 CDI Pure
Obrázek Obrázek
DYK77
Smart ACE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DYK77 »

Olej u naftaka je o proti benzinu vice degradovany sazemi, ktere olejovy filtr nezachyti a v motoru pusobi jako brusna pasta.
V pouziti longlife oleje nevidim moc vyznam. Hlavne jsem se nikde jeste nedozvedel v cem jeho dlouhodobost spociva, krom toho, ze by mel byt ekologictejsi jelikoz jedna napln oleje vydrzi udajne dvoj, ci trojnasobek KM. Mozna ma tu vlastnost, ze tolik nedegraduje vlivem prostredi a tak jej lze vtymenit treba 1x za 2 roky na misto jednoho roku , ale to se porad jeste nevztahuje na KM. Kazdy dobry olej musi mit tu vlastnost, ze musi umet uzamknout necistoty, coz ce projevuje zatmavenim oleje behem pouzivani. Kdyz je ale olej nasycen a neumi vice necistot pojmout, stava se nepouzitelnym. Myslim, ze podle vuli motoru a pruniku sazi do oleje, ma vyrobce spocitano, kolik KM je na olej mozne ujet, nez se uplne nasyti necistotami, spise tam necha malou rezervu. Nevim tedy jestli je longlife olej schopen do sebe uzamknout vice necistot, nebo ma delsi kalendarni vymenou lhutu a nebo jestli mene degraduje vlivem castych zmen teplot pri mestskem provozu, cimz se stava mene kyselejsi. Moc na tyhle zazracne oleje neverim a nez bych je kupoval za dvojnasobnou cenu, tak olej radeji 2x vymenim a je klid. Rekl bych ze pouziti longlife oleju je urcene pro dane typy motoru a tudiz ve Smartikovi nepouzitelne. Je to ale jen moje uvaha i kdyz me k tomu vede jeden clanek z ustavu paliv a maziv, ze za pouziti dlouhozivotnostniho oleje ruci vyrobce ( pokud jej doporucuje ) , ale vseobecne lze doporucit vymenu oleje kratit. Je to takovy vlk se nazral a kozy zustaly cely. Zrejme necteji podryvat autoritu vyrobce, ale neprimo rikaji ze je to na ho.no.
Obrázek Obrázek
Smart Roadster 45KW [2004]
Panter

Příspěvek od Panter »

long life oleje se pouzivaji a jsou doporucovany novejsim autum co najezdi opravdu hromadu kilometru a jezdily by napr. 5x do roka na vymenu, takhle pojede 1-2x, bohuzel lidi si nechaji nakecat ze to plati i pro tech jejich 8tis za rok a pak ze staci jet 1x za pet let na vymenu, o ucincich na motor se zminovat nemusim ze? A proc jim to servis nuti? No kvuli cene prece :!:
Pajik
Smart ACE

Příspěvek od Pajik »

kodajz píše:takže to zvláštní cvakání bylo přidřené ventilové zdvihátko. Kolega mi motor několikrát pročistil, protože byl docela zanesený černým mazutem :o, sundal vanu, vyčistil sítko, navařil vypouštěcí šroub a dal novou olejovou náplň, trochu pojezdil a cvakání zmizelo.
Určitě to zdvihátko nevydrží dlouho, ale dokud to funguje tak do toho nebudu vrtat. Zdvihátka mám už doma všechny na případnou výměnu.
čistě teoreticky, můj zanesený motor je důsledek používání LONG LIFE olejů, kdy interval výměny je nezdravě dlouhý.
A hele, prolejzam to tady a koukam, ze prece jen nejsem prvni, komu cvakaj zastudena hydrostely. Jsem kvuli tomu nedavno zalozil novy vlakno a nikdo nic moc neporadil.

Nemas nejaky fotky, jak to tam vypada pod tim vikem. A co stoji ty zdvihatka ?

Ty jsi teda nakonec jenom proplachnul motor a vycistil spodek i pod ventilovym vikem a hotovo ?
O--O 0.8CDi 2000 - Protitanková střela schopná opětovat palbu
Beulingo Multispace 2.0HDi 2005 - Polabský offroad
kodajz

Příspěvek od kodajz »

čau, už je to dlouho, foto možná nějaké najidu. JInak ten kolega to pročistil nějakým sajrajtem a pak tam dal nový olej a do něho trochu přípravku do oleje, vypadá to jako med a skoro to neteče, dělá to firma K2. Stojí to asi 120 kč. No a ono to přestalo. Zalíbilo se mi to, nalil jsem si to preventivně i do Peugeotu HDi, ale nic se neprojevilo. Paní se Samrtem jezdí do teď každý den a pohoda, Smartík je super. Vídávám ho skoro každý týden. Ty zdvihátka jsem neměnil. Paní je má v rezervě.
Odpovědět