Chladicí soustava 2 ( jaká chladicí kapalina ? )

Řešení problémů s motorem
STAS1
Smart ACE

Příspěvek od STAS1 »

Klimatizaci naplní a prověří dnes už kde kdo - mají na to testovací jednotku, která udělá test přetlakem, podtlakem a doplní chladivo i olej automaticky.
Stačí jen napojit a zadat typ a model vozidla.
Přední plast. mřížku je nutné sundat, jinak se k připojovacím místům nedá dostat.http://www.evilution.co.uk/129
Smart For Two 0,6 benzin r.v.2000 - bohužel po smrti :?
Ivojah

chladící soustava - klimatizace

Příspěvek od Ivojah »

Pájíku, děkuji Ti za nabídku pomoci, ale z Brna do Poděbrad je to téměř 180 km.to bych fakt měl dost z ruky co?
Stasi, to je přesně to co jsem chtěl vědět - kde se nachází vstup pro provedení „údržbové manipulace“ klimatizace. Do autoservisu se vypravím s již demontovanou mřížkou a s pocitem že vím – dík.
Markéta
Smart ACE

Příspěvek od Markéta »

Můžete mi říct, o jakém kompresoru mluvíte? Já jsem nechala měnit náplň klímy před dvěma lety, a letos se chystám znovu. I když - za tu dobu jsem ji zapla jen jedno nebo dvakrát :lol:
7. 8. 2009 Smart Fortwo 0,8 30 kw cdi 2000 Jednohubka
23. 12. 2015 Smart Forfour 1,3 2004 Gumídek

Jsou chvíle, kdy ti vůbec nepomůže, že umíš napsat slovo MYSLIVEC.
STAS1
Smart ACE

Příspěvek od STAS1 »

Markéta píše:Můžete mi říct, o jakém kompresoru mluvíte?
Klimatizace funguje stejně jako lednička, chladivo (náplň) se kompresorem stlačí a pak se pouští do výměníku, který je v sání ventilátoru topení. Tam se chladivo uvolňuje - tím se chladí procházející vzduch. Rozdíl je pouze v tom, že v ledničce točí kompresorem elektromotor na 230V - no a u auta je kompresor poháněn od klikové hřídele motoru klínovým řemenem (přes el. spojku ovládanou tlačítkem na palubní desce). :wink:
Smart For Two 0,6 benzin r.v.2000 - bohužel po smrti :?
Ivojah

chládící soustava - klimatizace

Příspěvek od Ivojah »

Markéto ahoj, podívej se ve Stasiho1 odpovědi na můj dotaz ve které má odkaz na – evilution – tam je mimo jiné doporučení, že by se měla klimatizace zapínat každý týden alespoň na 15 minut. Zřejmě aby z hlediska pružnosti těsnění neutekl chladící plyn. Tak klimatizaci sem tam použij. Klimatizace je výborná věc třeba z hlediska dnešního počasí kdy se v autě mlží skla - když je zapnuta po zamlžení ani stopy. Může být zapnuta i spolu s topením. Ale to zřejmě víš a tak se nezlob na rádoby komentář „chytrého“.
Ivojah

chladící soustava - klimatizace

Příspěvek od Ivojah »

„Ošetření „ klimatizace proběhlo bez problémů napojili vozítko na automat naukali z technického průkazu data a po cca hodině bylo hotovo přístroj vyhotovil protokol kolik náplně přidal kolik přečistil tlakové zkoušky výsledek byl dobrý - 900Kč a spokojeně jsem odešel. S dobrým pocitem, že jsem si nechal prověřit chod klimatizace, se kterou se jistě celá léta nemanipulovalo. Ale bylo dobré znát ( sundal jsem mřížku ) kde se vstupy nacházejí.

Myslím si, že není problém nechat opravit Smarta i v jiných věcech než brzdy apod. v běžném autoservisu (snad kromě některých specifických záležitostí) když technikům ukážete fotky postupu při sundávání panelů. Přece jenom ještě Smartů nejezdí tolik, aby ho autoopravny měly osahaný jistě by si technici poradili ale čas jsou i naše peníze a též hrozí nechtěné riziko poškození panelů. S ostatními věcmi opravářského charakteru si zdatní mechanici bez problému poradí vždy přeplňované motory, turba, poloautomatické a automatické spojky jsou již zcela běžnou záležitostí. Tak mi to bylo sděleno profesionály a připisuji to tedy.
vendys

Příspěvek od vendys »

Měl bych dotaz, jen abych se ujistil. Potřebuju dolít trošku chladící kapaliny, už jsem pár milimetrů pod MIN hranicí. Smartík zatím chladí zcela ukázkově, ale je potřeba tu hladinu dostat výš, a je to v cajku.
Mám tedy MC01 CDi a barva kapaliny je tmavě modrá nebo spíš tmavě zelená, je to blbě vidět. Plánuju dolít neředěnou G 12+, o které tady píšete. Je to tak OK pro můj typ Smarta, nebo ne?
Druzeta
Site Admin

Příspěvek od Druzeta »

G12 je ale růžová, takže tam teď máš něco jiného.
Markéta
Smart ACE

Příspěvek od Markéta »

Na barvě nezáleží, do modré leju modrou, do růžové růžovou. ALE, pokud máš barvu zelenou, nebo takovou do hněda, tak je máš asi smíchaný, což by bylo lepší vyměnit kompletně. Jinak kup do hliníkových motorů.

DYK77
Smart ACE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DYK77 »

Na barvě záleží, říká nám to jaké složení ta kapalina má a pro jaký motor se hodí, nicméně pokud tam je ta kapalina již dlouho, může se její zabarvení změnit, což mate. Doporučuji kapalinu vyměnit, není to nijak nákladné a pak dolévat jen tím co tam již je. G12+ dobrá volba.
Obrázek Obrázek
Smart Roadster 45KW [2004]
Markéta
Smart ACE

Příspěvek od Markéta »

Dyku, já tam mám kapalinu dva roky a je pořád modrá. Takže barvu nemění. Pokud je zelená nebo hnědá, tak jsou smíchané dvě do sebe

vendys

Příspěvek od vendys »

Aha, tak to asi tak jednoduchý nebude, ja měl v plánu to jen dolejt a vesele jezdit dál, protože na větší akce nemám vůbec čas. No, poradím se s "mechošem" a nějak to vymyslíme. Musím se pořádně podívat na tu barvu :?
DYK77
Smart ACE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DYK77 »

Markéta píše:Dyku, já tam mám kapalinu dva roky a je pořád modrá. Takže barvu nemění. Pokud je zelená nebo hnědá, tak jsou smíchané dvě do sebe
Dva roky je normální doba životnosti, ty lepší až pět, ale lidi to tam mají i 10let a pak se diví že jim to v zimě netopí tolik co dřív a o barvě se můžou jen dohadovat. Pak když to rozeberou a udělají tlakovou vodou proplach výměníku a chladiče, tak se diví co z toho lítá za humáč.
Obrázek Obrázek
Smart Roadster 45KW [2004]
Markéta
Smart ACE

Příspěvek od Markéta »

Ok, to jsem nevěděla. Ale pokud má Vendys smarta krátce,tak by bylo vhodné vyměnit. Jen tak, pro jistotu,aspoň ví, co tam má a má klid. Ale je to na každým :wink:

Druzeta
Site Admin

Příspěvek od Druzeta »

Při výměně to chce propláchnout hadicej nebo několikrát na motoru vypustit a nalejt čistou vodu aby se to propláchlo a nezůstala tam stará kapalina, protože jak tam něco zůstane tak to zase obarví tu novou.
Odpovědět