Smart nestartuje - netočí startér

Řešení problémů s motorem
Odpovědět
SCDI

Smart nestartuje - netočí startér

Příspěvek od SCDI »

Chtěl bych zkušenější poprosit o radu. Po nějaké době jsem se rozhodl udělat drobnější servis u svého Smarta 450, 0.8 cdi (r.v. 2000). Opojil jsem akumulátor a vyměnil panel s relátky pod sedačkou řidiče za jinou (někdy v kolonách hůře řadil, tak jsem myslel, jestli není chycené nějaké relé). Po připojení nového panelu začal smart zběsile řadit, pak naskočily 3 čárky na displeji, pak klíček. Tak jsem tam tedy odpojil baterku, vrátil starý panel s původními relátky. Zamknul jsem a odemknul a už na displej skočilo N, na diagnostice vyskočila chyba P 1703 (dal jsem tam tedy jiný aktuátor) - chyba se pak již neobjevila. Auto nyní řadí, čerpadlo naftu tlačí, a to i když přepnu klíč do polohy pro start, ale startér se ani neotočí (relátka pro start spínají - prostě "něco" cvakne pod volantem i pod sedačkou při otočení klíčem). Relátka jsem proměřil a zdají se být v pořádku. Diagnostika již žádnou chybu nehlásí a já jsem tudíž v koncích.. Nevíte někdo co s tím dál? Je možné, že se nějak zablokoval imobilizér, zasekl startér, atd... Dokáže vůbec zablokovat startér nebo jen čerpadlo? Předem moc díky za jakoukoliv radu. *smart*
Mila198

Re: Smart nestartuje - netočí startér

Příspěvek od Mila198 »

Jak dlouho to auto stálo? Mohl se ti zablokovat (zkorodovat) alternátor, zkus protočit motor, jestli se volně točí řemeny...
Miloš

Smart ForTwo 0,7/45kW
SCDI

Příspěvek od SCDI »

Auto stálo 2 týdny v suché garáži. Jinak před odstavením to dobíjelo na 14 V. Mám na to v zapalovači voltmetr.
JBC
Site Admin

Příspěvek od JBC »

Miloš to bere za správný konec, jen bych to napsal trochu jinak - zkus ručně zatočit motorem a dívej se, jestli se otáčí alternátor - i v suché garáži mohl zatuhnout. Pokud by se netočil, nasaď klíč přímo na alternátor a rozhýbej ho - jde to snadno nasazeným klíčem, přitom startér to nedokáže.
450 City Coupé MC01 - havarováno, zrušeno
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
454 ForFour Brabus - prodáno
52A Crossblade
Michalak C7
PET5
Site Admin

Příspěvek od PET5 »

Zaseknutý alternátor by se projevil také tím, že při pokusu o nastartování by výrazněji pokleslo napětí v palubní síti. Projevovalo by se to podobně jako vybitá baterie.
Smart ForTwo 450.332 (benzin 0,7 l/45 kW) 9/2004 "Pinďa"
Smart ForTwo CDI 451.300 (nafta 0,8 l/33 kW) 9/2008 "Ropík"
Petr
SCDI

Příspěvek od SCDI »

Alternátor se otáčí lehce, nic v něm nechrastí. Je relativně zánovní, má najeto cca 30 tis. km.
JBC
Site Admin

Příspěvek od JBC »

Tak zase vyndej sedadlo a na té sadě relé najdi drát, který vede od startérového relé na elektromagnet startéru - pomocí tohohle: http://www.fq101.co.uk/how-to-guides/fo ... gine-fuses bys to měl najít. No a přímo na ten odchozí drát zkus připojit (+) z baterie (nezapomeň mít zařazený "N") - mělo by to začít startovat (ale nebude to chytat, když ten zbytek obvodů v autě je bez proudu). Pokud nezačne startovat, je chyba ve fastonu přímo na cívce elektromagnetu na startéru. Taky je to poměrně častá závada. Stačí fastonem "poštěrchat" a začne to fungovat. A až jednou budeš spouštět (dolů) motor, tak ten kontakt očistíš.
450 City Coupé MC01 - havarováno, zrušeno
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
454 ForFour Brabus - prodáno
52A Crossblade
Michalak C7
SCDI

Příspěvek od SCDI »

Tak záhada vyřešena, vše jsem prošel dle vašich rad a nakonec jsem padl na spálenou pojistku pod volantem (sice jsem je kontroloval i předtím, ale nějak jsem ji musel přehlédnout). Každopádně Smart po její výměně funguje, tak jsem rád. Všem moc díky za rady. O--O
Odpovědět