Cukaní při rozjezdu a chlazení turba

Řešení problémů s motorem
Odpovědět
redbiker

Příspěvek od redbiker »

tak dnes jsem byl ve FaRene v HK na diagnostice. Da se rici, ze to byla zatim nejdelsi cesta s timto vozem, co jsem podniknul. A cesta to byla nalezite trhava a cukava. Pri jednom rozjezdu do kopce jsem to i udusil.
Po precteni zavad nam diagnostika napsala chybu "Akcni clen (acutator) - spatna vychozi poloha". Rekl jsem co a jak, ze jsem to mel sundane, atd. a ze jsem se docetl, ze by to melo jit poladit jeste pres tester. Jenze panove nevedeli. A nevedeli toho vic, napr. ze pro uspesne nastartovani je potreba mit volic v poloze neutralu, dale ze pro uspesne zarazeni neutralu je potreba seslapnout brzdovy pedal apod., s omluvou, ze sice tady tech vozitek je u nas dost, ale oni to moc nedelaji. :?: :?:
Kazdopadne po zhruba pul hodine a jedne zkusebni jizde se po znovu-precteni pameti zavad nabizela moznost:
1) nauceni krajnich poloh palce akcniho clenu;
2) nauceni zacatku treni spojky.
Pri prvnim nekolika minutovem testu se podarilo opravdu "naucit" actuator jak ma hodne vyjizdet, aby dokazal ovladat spojku tak, jak ma.
Bohuzel na zaber vozidla a ty rozjezdy to vliv nemelo zadny.
Test druhy - nauceni zacatku treni - vsak nesel nikdy dokoncit cely.
Toto vypsal tester:
vysledek: vadny akcni clen, popr. el. vedeni.
postup: manualni kontrola a nastaveni vychozi polohy akcniho clenu;
- kontrola elektroinstalace;
- vymena akcniho clenu.
Dale to radilo, ze pro nastaveni vychozi polohy akcniho clenu je mozno pouzit diagnosticke prirucky WIS.
S ohledem na to, ze jsem ja pri prekladu toho anglickeho navodu mohl udelat chybu a ne vse mi tam bylo uplne jasne, jsem je poprosil, zda-li by se nemohli na ten postup podivat a ze ja bych ho porovnal s tim, jak jsem to nastavil ja.
Jenze prirucka byla v druhem pocitaci a navic pan neumel nemecky, takze "nema cenu se tam divat".

Timto bych rad poprosil Vas, kdo anglicky umite, aby jste se pokusili prelozit tento text:

With all 3 bolts loosened, slide the unit towards the centre of the car (to the right).
The actuator will only move about 2mm or 3mm before you feel it hit an obstruction.
Stop pushing the actuator and it will move a fraction back to the left by itself.
Give it a 5 seconds to settle and tighten the 3 bolts back up

Mockrat dekuji za pomoc.
xlukas.cz
Smart ACE

Příspěvek od xlukas.cz »

redbiker píše:With all 3 bolts loosened, slide the unit towards the centre of the car (to the right).
The actuator will only move about 2mm or 3mm before you feel it hit an obstruction.
Stop pushing the actuator and it will move a fraction back to the left by itself.
Give it a 5 seconds to settle and tighten the 3 bolts back up
Se všemi třemi uvolněnými šrouby zatlač jednotku směrem ke středu auta (doprava).

Aktuátor se pohne okolo 2 až 3 mm předtím než ucítíš cuknutí .

Pus aktuátor a sám se vrátí zpátky. Počkej 5 sekund až se usadí a utáhni zpátky 3 šrouby.
SMART MC01 0,8 CDI Pure
2001, 30kw -> 42kw chip tuning, ALU SPINLINE 15" chrom, 175/55 + 195/50, 4pistkove brzdice wilwood, vrtane kotouce Zimmermann, sportovní podvozek, Vmax 161 km/h GPS, tažné zařízení
(* 1.12.2006 64770 km, 1.12.2007 109510 km 1.12.2008 158230 km, 1.12.2009 200000 km, 1.12.2010 238764 km, 1.12.2011 273910km, 1.12.2012 314844 km)
http://www.smart-club.cz/test/viewtopic ... &start=279
:lol: :arrow: SCHVÁLENO !!! Obrázek
Obrázek Obrázek
redbiker

Příspěvek od redbiker »

tak jsem si to vylozil stejne, problem je ale v tom, ze po zatlaceni toho clenu doprava neni zadna odezva => sam se nehne a neustali. Zkousel to prosim nekdo? Vite nekdo, jak ma byt pri tomto postupu napriklad zarazeno, nebo ma-li byt zapnute zapalovani, apod.?
Dawe
Smart ACE

Příspěvek od Dawe »

zkus se kouknout na a hledej pod pojmem Actuator
http://www.evilution.co.uk/

Nicmene ja si nechaval spojku seridit v autorizovanem MB servisu!
Kupoval sem novou i s loziskem a cena byla cca 12 000, takze jsem neriskoval. Cena serizeni cca 300 takze OK
DYK77
Smart ACE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DYK77 »

Dawe píše:zkus se kouknout na a hledej pod pojmem Actuator
http://www.evilution.co.uk/

Nicmene ja si nechaval spojku seridit v autorizovanem MB servisu!
Kupoval sem novou i s loziskem a cena byla cca 12 000, takze jsem neriskoval. Cena serizeni cca 300 takze OK
takhle je ten odkaz přímo
http://www.evilution.co.uk/index.php?pa ... men=Engine
Obrázek Obrázek
Smart Roadster 45KW [2004]
Pajik
Smart ACE

Re: cukani pri rozjezdu a chlazeni turba

Příspěvek od Pajik »

Zdravim, mam Fortwo cdi, r.v.2000. Najeto, zda se, poctivych 80t. Mam podobne zkusenosti, ze pri prvnim studenem rozjizdeni je potreba to seslapnout ruzne hluboko a ruzne to zaskube. Za tepla je to lepsi. Nicmene traktorovy rozjezd to trochu je. Ptal jsem se u Chrobaka a rikal, ze u cdi je to normalni. Dokonce jsem ho v tom provezl a nic zvlastniho nepozoroval. Rikal, ze pokud by se to zhorsilo, ze by se rozdrncela cela bouda, tak to uz normalni neni. Muzou byt v haji silentbloky motoru apod.

Spis jsem se si na to zvykl. Mohli bysme porovnat u Tveho a meho, jaky je tam rozdil a jestli puvodni stav u Tveho byl stejny, nebo horsi.

Pamatujes, cim se mistri v HK snazili kalibrovat ? Jaky softik na to pouzivali ?

P.R.
DYK77
Smart ACE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DYK77 »

Neznám nikoho kdo by měl CDičkem nalítáno víc než člen Smartnumeric. Na tacháči má teď 160.000KM zkuste se zeptat jeho , myslím že rád odpoví

http://www.smart-club.cz/phpBB3/profile ... ofile&u=34
Obrázek Obrázek
xlukas.cz
Smart ACE

Příspěvek od xlukas.cz »

na numerica nemam. pokud se toho auto dozije, tak 160 bych mohl met do konce roku. ja mam ted pres 123 a do konce tydne jeste 2000 pridam.

cuka to porad, at zaradim co zaradim. po nastartovani to radi hodne vysoko. a strasne dlouho mu to trva nez si rozmysli, jestli jo nebo ne a taky co zaradi. ale to je klasika. s tim si nelamu hlavu. nehledam na nem mouchy.
SMART MC01 0,8 CDI Pure
2001, 30kw -> 42kw chip tuning, ALU SPINLINE 15" chrom, 175/55 + 195/50, 4pistkove brzdice wilwood, vrtane kotouce Zimmermann, sportovní podvozek, Vmax 161 km/h GPS, tažné zařízení
(* 1.12.2006 64770 km, 1.12.2007 109510 km 1.12.2008 158230 km, 1.12.2009 200000 km, 1.12.2010 238764 km, 1.12.2011 273910km, 1.12.2012 314844 km)
http://www.smart-club.cz/test/viewtopic ... &start=279
:lol: :arrow: SCHVÁLENO !!! Obrázek
Obrázek Obrázek
redbiker

Příspěvek od redbiker »

tak ted neco k turbu:
mate nekdo kontakt nebo tip, kde se da sehnat nove, repasovane nebo pouzite turbo se zarukou?

1) chrobak - 15990,-
2) specialturbo.cz - 16900,- + DPH
Dawe
Smart ACE

Příspěvek od Dawe »

For Two Pasion 07 (Mimi) 1.11.2008 najeto 1750 km
Pajik
Smart ACE

Příspěvek od Pajik »

[quote="redbiker"]tak ted neco k turbu:
mate nekdo kontakt nebo tip, kde se da sehnat nove, repasovane nebo pouzite turbo se zarukou?

1) chrobak - 15990,-
2) specialturbo.cz - 16900,- + DPH[/q

www.turba.sk
Cena repasu cdi turba 8 901,- Sk bez DPH.
Cena noveho cdi turba 22 253,- Sk bez DPH.

www.turboservis.cz - nepoptaval jsem
redbiker

Příspěvek od redbiker »

tak jsem prekvapen. Z hradeckeho mercedesu se mi ozvali a rekli, at dorazim znovu na druhy pokus. Tentokrat si tam chteji smartika nechat. Kazdopadne mel jsem jsem znovu dole actuator a opet jsem se ho snazil nastavit. Tentokrat se mi zda, ze uz to je dobre. Nicmene auto zabira nasledovne:

1) pri malo pridanem plynu se auto pomalu a plynule rozjede asi tak na pul metru a okamzite prestane pokracovat. Otacky se zvysi, ale nic. Tak pridam vice plynu a asi pri dvou tisicich znovu zabere a skubne s celym vozem a pak jede uz normalne;

2) pri hodne pridanem plynu auto poposkoci a s velkymi zaskuby se rozjede;

Prijde mi to jako spatny zaber spojky, tak doufam, ze se jim zitra podari nastavit ten treci moment.
Jinak turbo mam domluvene. Jde o repas za 5.000,-. Neni tedy co resit, ale radsi bych byl, kdyby se dala dokupy ta spojka a az po te bych resil turbo.

Pokud mate nekdo zkusenosti s vymenou turba, prosim, podelte se zde o ne.
DYK77
Smart ACE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DYK77 »

Já jen k tomu záběru spojky. Teď nepovím při kolika tis. jak zabírá, ale při plynulém přidání se musí auto rozjet plynule bez cukání.
Při plném plynu se často stává, že to hodně škubne, až se člověk div nezakousne do volantu a pak to vypálí vpřed.
Obrázek Obrázek
Pajik
Smart ACE

Příspěvek od Pajik »

Ja bych hlavne rekl, ze cdi verze jsou s rozjezdem proste trochu traktorovejsi. A ze to nebude ani tak chyba, jako spise jejich vlastnost. Tedy pokud to v HK nakalibruji a bude se to chovat alespon jako na zacatku, kdyz to redbiker koupil (a podle toho jak to popisoval), tak bych to povazoval za uspokojive. A fakt bych se podival i na ty silentbloky motoru.

Mel jsem pujceny benziny (facelift 2003 a novy 2007) a ty se rozjizdeji plynuleji.

Muj cdi 2000 se na rovince rozjede plynule, do kopce zadrnci, dalsi stupne ale uz jdou hladce.

Kde delaji repas turba za petku ?
DYK77
Smart ACE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DYK77 »

Trochu jsem si, asi před rokem, zjišoval ze zajímavosti něco o repasi turba a je to dost vsázka do loterie. Může to po opravě žít ještě dost dlouho a nebo taky jen pár stovek Km . Pak je na uváženou jestli dát za repas 10tis nebo 15tis. za nové. Cena repase se totiž odvíjí od toho, co vše se renovuje a mění ( ucpávky, ložiska, skříň - může být prasklá, turbínka - opotřebené lopatky, atd ... )
Obrázek Obrázek
Odpovědět