Jakej olej

Řešení problémů s motorem
Odpovědět
David0600
Smart ACE

Příspěvek od David0600 »

to přeci nemyslíš vážně
nemám rád tdičkáře, protože moje tédéíčko 5l při 200km/h nežere a stejně benzín je benzín i když někdy tu naftu mám rád přece jenom čtyř litrovej benzín má víc chutě než dvoulitrovej commonrail
xlukas.cz
Smart ACE

Příspěvek od xlukas.cz »

myslis, ze by s timto (+ neco malo navic) kuchar neuvaril?

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
SMART MC01 0,8 CDI Pure
2001, 30kw -> 42kw chip tuning, ALU SPINLINE 15" chrom, 175/55 + 195/50, 4pistkove brzdice wilwood, vrtane kotouce Zimmermann, sportovní podvozek, Vmax 161 km/h GPS, tažné zařízení
(* 1.12.2006 64770 km, 1.12.2007 109510 km 1.12.2008 158230 km, 1.12.2009 200000 km, 1.12.2010 238764 km, 1.12.2011 273910km, 1.12.2012 314844 km)
http://www.smart-club.cz/test/viewtopic ... &start=279
:lol: :arrow: SCHVÁLENO !!! Obrázek
Obrázek Obrázek
David0600
Smart ACE

Příspěvek od David0600 »

byl už jsi někdy v kuchyňi? :lol: a vařil si něco?
nemám rád tdičkáře, protože moje tédéíčko 5l při 200km/h nežere a stejně benzín je benzín i když někdy tu naftu mám rád přece jenom čtyř litrovej benzín má víc chutě než dvoulitrovej commonrail
xlukas.cz
Smart ACE

Příspěvek od xlukas.cz »

varim dobre, varim rad :-)))

zatim vseci co ochutnali, tak ziji. ostatne dobry kuchar si vystaci i s malem pomucek :oops:
SMART MC01 0,8 CDI Pure
2001, 30kw -> 42kw chip tuning, ALU SPINLINE 15" chrom, 175/55 + 195/50, 4pistkove brzdice wilwood, vrtane kotouce Zimmermann, sportovní podvozek, Vmax 161 km/h GPS, tažné zařízení
(* 1.12.2006 64770 km, 1.12.2007 109510 km 1.12.2008 158230 km, 1.12.2009 200000 km, 1.12.2010 238764 km, 1.12.2011 273910km, 1.12.2012 314844 km)
http://www.smart-club.cz/test/viewtopic ... &start=279
:lol: :arrow: SCHVÁLENO !!! Obrázek
Obrázek Obrázek
Panter

Příspěvek od Panter »

"40ka je viskozita při provozní teplotě, takže máš-li 0W/40 5W/40 10W/40 je to při ohřátém motoru úplně jedno."

Takhle abychom se pochopili, prvni cislo urcuje jak je olej ridky, cim ridsi tim lepsi studene starty a nizsi odpor motoru. Samozrejme je potreba zohlednit cenu a vule v motoru, takze starsi motory mely bezne mineral 15W40 dneska uz se dava vsude plna synta 5w/0w

druhe cislo ti urcuje tepelnou zatizenost oleje co ustoji v motoru popripade turbu, proto je lepsi cislo co nejvyssi, ale zase se musi brat druh motoru, druh provozu atd...

Je logicke ze Smart v manualu urcuje 5w30, je dost ridky na mestky provoz start/stop a s prckem malokdo zavodi...

Ve smartu je original 5w30 viz manual.

edit: samozrejme jsi to pekne vysvetlil, ja to chtel jen zjednodusit...
David0600
Smart ACE

Příspěvek od David0600 »

sorry za OT, ale to se nedá. Ještě mi specifikuj dobrého kuchaře :lol:
DYK77
Smart ACE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DYK77 »

Panter2004 píše:Takhle abychom se pochopili, prvni cislo urcuje jak je olej ridky, cim ridsi tim lepsi studene starty a nizsi odpor motoru. Samozrejme je potreba zohlednit cenu a vule v motoru, takze starsi motory mely bezne mineral 15W40 dneska uz se dava vsude plna synta 5w/0w
Ano první číslo určuje jak je olej řídký za studena tzv. letní číslo. Čím má olej nižší zimní číslo, tím má větší použitelnost v oblastech kde je celoročně chladněji až mrazivo, protože se po startu a studena rychleji dostane k mazacím místům a motor se lépe roztáčí, jelikož odpor oleje není tak velký. S tím souvisí, že je vhodné použít tento řidší olej i v teplejších oblastech, pokud se motor využívá na krátké vzdálenosti s častými starty.
První i druhé číslo určují pouze viskozitu oleje a nesouvisí to s tím, zda je olej minerální či syntetický a už vůbec neurčuje jeho kvalitu. Pokud o tom chceme mluvit, pak existují pouze oleje minerální a oleje na syntetické bázi. Bohužel na slovo polo či plná syntetika slyší plno lidí a tak tyto výrazy prodejci využívají při prodeji olejů - marketing. Ústav technologie ropy a petrochemie,VŠCHT Praha udělal rozbor olejů dostupných na trhu a nejméně jeden syntetický olej neobsahoval ani trochu syntetiky. Dnešní technologie jsou takové, že oleje minerální i oleje na syntetické bázi jsou tak kvalitní, že mezi nimi není prakticky rozdíl. Kvalitu oleje udává mimo jiné to jak rychle stárne, jaký vydrží tlak, jak je aditivován, tedy jak čistí motor, jak jej chrání proti korozi atd.
Doporučuji mimo jiné přečíst :
http://www.oleje.cz/index.php?left=main ... nky_mytus3

druhe cislo ti urcuje tepelnou zatizenost oleje co ustoji v motoru popripade turbu, proto je lepsi cislo co nejvyssi, ale zase se musi brat druh motoru, druh provozu atd...

Jak bylo řečeno i druhé číslo určuje viskozitu oleje, tzv letní číslo. Správně jsi řekl, že se odvíjí od druhu motoru a jeho provozu. Například závodní motory jsou více tepelně namáhány a proto se do nich dává olej s viskozitním číslem vyšším než xxW/40 tedy olej, který je za normálních provozních podmínek hustší, ale vlivem extrémních podmínek v závodním autě, tedy vlivem většího tepla, zřídne na požadovanou provozní viskozitu.
čti např. http://www.oleje.cz/index.php?left=main ... nky_mytus6

Je logicke ze Smart v manualu urcuje 5w30, je dost ridky na mestky provoz start/stop a s prckem malokdo zavodi...
Viskozita motorového oleje nesouvisí s tím, zda řádíš ty nebo automat. Určitě bych si nezahrával se změnou viskozity druhého čísla. V našich podmínkách se doporučuje xxW/40 , všem se nám tu motor ohřívá na cca 90°C , takže pokud dáš olej s menším letním číslem, tak na delší trase po ohřátí ztratí svou pevnost a v motoru se Ti bude honit voda a ne olej. Abych použil 5W/30 , tak to bych musel jezdit opravdu extrémně krátké vzdálenosti.
Ve smartu je original 5w30 viz manual.

edit: samozrejme jsi to pekne vysvetlil, ja to chtel jen zjednodusit...
V tom manuálu je to napsaný vůbec chaoticky
Je tam tabulka, že
20W/40 vyhovuje pro provoz od -_5°C do +30°C a více
15W/40 vyhovuje pro provoz od -15°C do +30°C a více
10W/40 vyhovuje pro provoz od -20°C do +30°C a více
_5W/40 vyhovuje pro provoz od více jak -25°C do +30°C a více
_0W/40 vyhovuje pro provoz od více jak -25°C do +30°C a více

... ale pro motor 45KW doporučují 0W40
... a pro motor 60KW doporučují MOBIL 1 :lol:

Tam mýchaj jabka s hruškama, protože MOBIL 1 je značka oleje , pod kterou může být jakákoliv viskozita viz
http://www.oleje.cz/eshop/seznam_prod.p ... &kat=10114
Takže se držím tabulky, která je správná a dávám původní značku MOBIL 1 s viskozitou 10W/40 jelikož jezdím jen v našem pásmu s teplotou, která sotva padá pod -20°C a v létě se pohybuje zřídka nad 30°C. Nechystám se jet na cestu kolem světa, abych využil drahý široko rozsahový olej a v drtivé většině nejezdím krátké vzdálenosti po městě. Když už jezdím, tak v létě , kdy je za studena rozdíl v rychlosti zaolejování motoru při použití 0W/40 a 10W/40 0,00 prd. V zimě jezdím tak jednou dvakrát za měsíc, abych protočil motor a to za teploty neklesajíc pod 0°C kdy je rozdíl zaolejování možná 1s a to motor ani náhodou nezrujnuje.

závěrem

Je to s tou viskozitou podobný jako s chladící kapalinou, můžes si to u nás namíchat na -60°C , ale je ti to vlastně na ho..o.
MOBIL 1 dělá vysoce kvalitní oleje a by mluvím o 10W/40 nepatří mezi nejlevnější. I tento olej je vhodný především pro motory s turbodmychadlem.

Trocha teorie v praxi
Řidší oleje méně vytěsňují vůle a je všeobecně známo, že dochází k jeho větší spotřebě spálením ve spalovacím prostoru, protože více prolíná pod pístními kroužky. Nemůže to být jedna z příčin právě tak často zapečených pístních kroužků u Smartíků jimž chtěli majitelé "dopřát" lepším olejem? Nejhorší věc na světě je ta, dát do motoru řidší olej než ten na který byl zajetý. Často tyhle pokusy o přilepšení končí generálkou motoru. Méně znamená někdy více.

Jednou jsem také četl, že VW použil 0W/40 u nějakého dieselového typu motoru vozu Pasat , a protože jim cca kolem 70.tis Km odcházely turba a projevovala se tam zvýšená spotřeba oleje, přešli zpět na 5W/40

Faktem je, že tady v ČR spousta lidí s relativně novými motory, jezdí celoročně na 10W/40 a, že by byl problém s motorem právě vlivem použitého oleje, to se říci nedá.
Naposledy upravil(a) DYK77 dne úte 08 črc 2008, 00:11, celkem upraveno 4 x.
Obrázek Obrázek
Smart Roadster 45KW [2004]
kimby

Příspěvek od kimby »

Ty vado :shock:
To už musí pochopit i ten největší laik, jako jsem např. já...a že už to chápu :wink:
Mám co mám a jsem za to ráda
DYK77
Smart ACE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DYK77 »

Mraky hodin čtení na netu. Někde může být chyba, ale v zásadě jsem většinou napsal to co už někdo ověřil a nemyslím nějaké drby jedna paní povídala. Je to hrozně velký téma, neumím některé věci odborně popsat a hledat všechno znovu v článcích kde se o psalo o tom či onom je nad moje síly. Chce to čas a něco si o tom nastudovat, nebo se na to vykašlat, něco tam nalejt a vůbec to neřešit. Na netu je X řečí, které jsou úplně mimo mísu , ale i názory odborníků, které se v jistých věcech shodují a lze si z toho udělat obraz co asi platí a co ne. Konkrétně oblast olejů a maziv je i pro znalce dost těžký oříšek, protože se dělají hlavně chemické rozbory a věci, které lze udělat v laboratorních podmínkách, ale jak to všechno přesně funguje v praxi, to už se moc neví, protože je to moc drahý. Nějaký rozsáhlejší oficiální test udělala snad akorát automobilka VW tím stylem , že vzali několik aut, jezdili s nimi, pak je rozebrali a porovnávali, ale ten test se týkal tak jednoho nebo dvou typů motorů a pár značek olejů, takže pokud máme jiný motor, který žádá něco jiného, tak je nám to na nic.
Laůdkou pro nás evropany je, že v Americe nekladou takový důraz na ekologii, proto vyrábějí pro svůj trh méně kvalitní oleje, které musí častěji měnit = více odpadu, nicméně motory si chrochtají, protože častější výměna by horšího oleje motoru neškodí.
Obrázek Obrázek
Panter

Příspěvek od Panter »

Dyku myslim ze ve vetsine pripadu si notujem, ja chtel jen rict ze mam v aute 5w30ku a auto bylo servisovano jen ve Smart servisu... budu se tohodle cisla drzet dale protoze je na to motor zvykly...
DYK77
Smart ACE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DYK77 »

Pohoda. Nevíš jen tak pro zajímavost odkud bylo tvé auto dovezeno ?
Svým způsobem máš velkou rezervu v možnosti přejít na hustší olej. To se dělá v případě, že motor začne spotřebovávat olej, nebo už není tak těsný jako dříve a není to ještě na GO. U malých aut to nastává v průměru asi tak po ujetí 100.000Km.
Obrázek Obrázek
DYK77
Smart ACE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DYK77 »

He, dnes mi volal strejc, jestli má nechat v BMW po dvou letech vyměnit olej. Najel 25.000Km a olej prý vydrží 40.000Km bez ohledu na roky. Tak mu říkám, a to teda nechá vyměnit a von, že teda jo, ale že to stojí i s výměnou brzdové kapaliny 10.000. Mamamija svět se zbláznil :shock: :lol:
Obrázek Obrázek
David0600
Smart ACE

Příspěvek od David0600 »

to je ještě v pohodě, já vezl bývalému šéfovi X5 4,4i do servisu a když jsem to šel vyzvednout tak jsem ležel pod stolem když na mě vybafnuli skoro kilopade.

Jinak nové zrcátko na H2 a výměna oleje skoro padesát talířů.

a mohl bych pokračovat jak to chodí v porsche praha, ale to už bys asi nezkousnul :lol:
Panter

Příspěvek od Panter »

DYK77 píše:Pohoda. Nevíš jen tak pro zajímavost odkud bylo tvé auto dovezeno ?
Vim, sam jsem si pro nej jel 8) :lol:
DYK77
Smart ACE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DYK77 »

To věřím, že u luxusních aut platí "luxusní" ceny. Jen by mě zajímalo kolik stojí litr oleje s půllitrem brzdovky, když to i s prací stojí desítku. Však až si to strejc nechá udělat, tak ho vyzpovídám. Zajímal by mě také typ a značka toho oleje, 40tis Km na jednu náplň je docela mazec.

Tohle je docela zajímavé, je to k tématu...
http://www.oleje.cz/index.php?left=main ... nky_mytus9
Obrázek Obrázek
Odpovědět