Takže na cesty do horských středisek v zimním období bych se rozhodně s tímto autem nevypravil. Samozřejmě, že městské autíčko jak je značka Smart ForTvo (i s jeho jednotlivými řadami prodejních označení) oficiálně pojmenovávána, nebylo již v samém prvopočátku konstruováno do takovýchto specifických podmínek. To si asi uvědomí každý zájemce o koupi tohoto vozu při prvotním pohledu na něj s použitím své tematicko- myšlenkové obrazotvornosti, když si položí otázku a co v drsnějších zimních podmínkách?
Řidiči metricky delších a širších osobních automobilů v případě „zimního“ smyku mají samozřejmě oproti krátkému a užšímu Smartu velkou výhodu ony totiž tak trochu na sněhu „plují“ – šinou se a když nejde o příliš vysokou rychlost tak s výbavou ABS, ESP a zimními pneumatikami jako zákonné samozřejmosti, získávají setinky času ke srovnání svého vozidla, ale i tak se to ne vždy podaří! Smartu, jak se domnívám, je tato možnost v získání času a smyk „ustát“( i když se může pochlubit stejnou technickou vybaveností) víceméně odepřena. Je prostě krátký a přetáčení se děje daleko rychleji a snadněji.
Ale na druhou stranu, a to je třeba zdůraznit, že i v zimně alespoň po částečně ošetřených silnicích Smart jezdí dobře a bezpečně a jakmile „pneumatiky zjistí“ že je třeba k jízdě zvýšená pozornost řidiče, dává to ABS přes brzdový pedál citelně znát. Někdy to docela i štve, člověk by ochranný brzdový systém nejraději vypnul, ale marná sláva řidič je nucen opravdu přizpůsobit svou jízdu k právě probíhajícím povětrnostním podmínkám a stavu silnice a tím si zvyšuje šanci dojezdu do cíle nebo domů bez nehody a zdráv – dost podstatná záležitost že? Když nás ovšem neohrozí jiný účastník silničního provozu. Ale to je již jiné téma.
Na cesty do hor s osobní lyžařskou výbavou tedy Smarty asi nejsou, ale zároveň pro uskutečnění tohoto záměru třeba vypravením se s partnerkou na hory si zalyžovat, žádné omezení pojící se k tomuto vozu neexistuje. Tak proč si netroufnout! Možnost v uchycení lyží u Smarta, jak jsem někde na snímku viděl, možné je popřípadě si lze lyže na místě půjčit. A jistě se, ale v menší míře najdou i řidiči – ti zdatnější z nás, co si dovedou poradit a nedělá jim problém ani s tak malým a řeknu i možná nevhodným autem horské zimní výlety absolvovat a horská střediska navštívit. Asi je to o dovednostech a schopnostech řidiče udržet si stoprocentní a dlouhodobou koncentraci při jízdě s neustálou připraveností, řešit mimo běžný silniční provoz i nenadálé reakce tohoto kratšího auta na povětrnostní a terénní podmínky. Je to asi velmi náročné na psychickou i fyzickou kondici a odolnost řidiče, ale někdo to dokáže a umí!!
Řeknu poctivě já osobně bych si na takový výlet i se řetězy na pneumatikách netroufl a již vůbec nervy neměl na to zajet si do Alp, Krkonoš nebo Tater v zimě. Ale to je však moje věc co?
Roadster se tam asi „vyšplhá“ je delší, konstrukčně jinak stavěný s jinými jízdními vlastnostmi to si ale netroufnu odhadnout, zase mi připadá profilově nižší oproti jiným roadsterům pro zápolení se sněžením nebo vyšší sněhovou pokrývkou a vyjetými hlubšími kolejemi - je to pouze moje subjektivní úvaha.
Ale pozor o značce Smart smýšlím velmi pozitivně – prezentuje a umí dost velmi podstatných užitečných věcí potřebných v silničním provozu. V technické vybavenosti a v zavádění novinek srovnává krok s jinými značkami zvučných jmen automobilového průmyslu to prostě nelze neocenit.
„Jak ještě výrobce přistoupí v některé své řadě inovací k zavedení elektronicky řízeného náhonu na všechna čtyři kola a s diferenciálem tak se možná též do hor se Smartem vypravím ! „
Ale a je to jak chce přeji všem majitelům značky Smart, abychom z něj měli radost a hlavně aby jezdil a jezdil a to i v zimním obdobím a bez nehod ano ?