NÁVOD - Připojení táhla ruční brzdy u Smart 450

Brzdy, ložiska, zavěšení kol, odpružení, ...
Odpovědět
PET5
Site Admin

NÁVOD - Připojení táhla ruční brzdy u Smart 450

Příspěvek od PET5 »

V rámci údržby vozu Smart 450 bude občas nutné zlepšit si přístup k motoru provizorním snížením jeho zavěšení pomocí prodloužených šroubů. U našeho Pinďi (Smart ForTwo 450.332 benzin 0,7 l/45 kW) jsem tuto proceduru již absolvoval a zdokumentoval zde: viewtopic.php?t=6357

Konstruktéři auta se snížením zavěšení motoru počítali a tento úkon nám usnadnili tím, že kromě čtveřice šroubů postačí uvolnit již jen dva další prvky, jež pohonnou jednotku spojují s karoserií. Prvním prvkem je přívodní plastové potrubí sání do komory vzduchového filtru na levé straně auta.

Jak již správně tušíte, tím druhým prvkem, který bude nutné uvolnit před snížením motoru, je táhlo ruční brzdy. Bowdeny od zadních brzd jsou totiž uchyceny na konzoli pomocného rámu motoru a otvorem v této konzoli také prochází táhlo ruční brzdy. Na tomto táhle je pak výše osazena pružina s miskou, v níž jsou uchyceny konce ocelových lanek bowdenů.

Obrázek

Táhlo ruční brzdy má u spodního konce vybroušeno dvě protilehlé plošky. Důvodem je umožnění pootočení táhla z prostoru pod vozem, které později využijeme pro správnou orientaci opačného rozšířeného konce táhla v mechanizmu páky ruční brzdy. Je to nesmírně důležité, neboť existuje jediná poloha, umožňující jeho upevnění. Důrazně proto doporučuji ze všeho nejdřív označit si permanentní barvou plošku táhla, orientovanou k přídí auta. Usnadní to budoucí tápání a komplikace při navrácení motoru do původní polohy.

Když jsem zavěšení motoru snižoval poprvé, tak jsem špatně přístupná lanka po krátkém boji odpojil v domnění, že táhlo ruční brzdy se během snížení pomocného rámu protáhne volně otvorem v konzoli. Jenže ono se mně tam zadrhlo. Kdybych z něj předem obrousil vrstvu rzi, tak by k tomu možná nedošlo, ale na druhou stranu jsem tím zjistil, že existuje jednodušší cesta, jak táhlo ruční brzdy odpojit. Zatímco odpojování lanek bowdenů nebylo snadné, tak jejich napojování bylo mnohem těžší a nechtěl bych ho znovu absolvovat.

Když jsem psal úvodem, že konstruktéři nám úkon snížení motoru usnadnili, tak se to projevilo i na mechanizmu ruční brzdy, který umožňuje snadné odpojení táhla. Přišel jsem na to až poté, co se během snižování pozice motoru ozvalo klepnutí a táhlo ruční brzdy rázem spadlo do nejnižší polohy. U konce bílé plastové průchodky podlahou se objevil uvolněný horní konec táhla s ocelovou koncovkou. Následující obrázek je pohledem na průchodku a táhlo od podběhu pravého zadního kola.

Obrázek

Všimněte si svislé drážky v horní koncovce táhla, která ve správné poloze musí být orientována k pravému boku auta. Pozor na to, že na oblíbeném webu evilution.co.uk to mají orientováno přesně naopak, patrně z důvodu britské verze vozu s pravostranným řízením! I když to nadává příliš smysl, mají ruční brzdu jinak konstruovánu.

Já jsem si samozřejmě polohu táhla předem neoznačil, ani jsem si nevzpomněl na fotku udělanou těsně po odpojení, takže mě uvedené webové stránky zmátly a s připojením táhla ruční brzdy jsem dlouho marně zápasil. Nakonec mě zoufalství donutilo ruční brzdu demontovat, abych mechanizmu upevnění táhla přišel na kloub.

Jenže kotevní šrouby páky ruční brzdy se ukrývají pod kobercem a pokud jej nechceme rozříznout, musíme postoupit několik přípravných kroků. V tom prvním jsem odtrhl obě plastové bočnice v kufru auta.

Obrázek

Bočnice jsou uchyceny pomocí bílých plastových klipů talířového tvaru. Při demontáži se mně podařilo zlomit jen jeden z nich. Pro lepší přístup k ruční brzdě jsem navíc demontoval sedačku spolujezdce.

Obrázek

Pak bylo možné koberec ohnout tak, abych se pohodlně dostal k její základně. Na obrázku níže vidíme mírně zataženou páku ruční brzdy a konec táhla vystupujícího plastovou průchodkou z podlahy. V souladu s návodem na evilution mám nyní koncovku táhla orientovánu ozubením ve směru k pravé straně auta. To ale není správně a takto nejde táhlo do páky ruční brzdy zasunout.

Obrázek

V té chvíli jsem ovšem nevěděl, že to má být naopak. Proto jsem se rozhodl páku ruční brzdy demontovat a prozkoumat ten patent jejího propojení s táhlem. Odpojil jsem kabel od spínače kontrolky zatažení ruční brzdy a pak uvolnil oba šrouby Torx E12, jimiž je páka uchycena k podlaze.

Obrázek

Výrobcem ruční brzdy u mého modelu auta je Alko. Nejsem si jistý, zda všechny modely s levostranným řízením používají tentýž typ ruční brzdy, ale minimálně ten na evilution se konstrukčně liší. Pokud byste někdy potřebovali měnit spínač kontrolky zatažení ruční brzdy, tak jeho katalogové číslo je 202 820 94 10.

Obrázek

Spojení táhla a páky ruční brzdy funguje na principu klínu. V pouzdru páky se nachází ocelový klín, který se po zatažení páky zakousne do ozubení koncovky táhla. Aby to ovšem fungovalo, musí být koncovka orientována ozubením směrem k tomuto klínu. Možnost zasunutí nesprávně orientované koncovky do pouzdra páky vylučuje drobný výstupek, který v případě správné orientace zapadne do svislé drážky na hladké straně koncovky táhla bez ozubení.

Obrázek

Všimněte si, že klínek má tvar písmene L a jeho základna při uvolnění páky do spodní polohy dosedne na příčku vystupující ze základny ruční brzdy. Tím dojde k mírnému nadzdvižení klínku a uvolnění jeho sevření s koncovkou táhla. Při snižování polohy motoru tedy musíme mít páku ve spodní poloze, případně jí párkrát klepnout o spodní zarážku, aby se spojení s táhlem snáze uvolnilo.

Na spodní hraně páky se nachází podivný plastový posuvník s vlnitým jazýčkem, který by zřejmě po posunutí mohl podržet klínek v nadzdvižené poloze. Ale nevím, nezkoušel jsem to.

Když se podíváme zpět na táhlo ruční brzdy vystupující z průchodky v podlaze, tak je zcela zřejmé, že v této poloze se mně spojení s pákou nemohlo podařit. Drobné oděrky u špičky koncovky dosvědčují tomu, že pojistný výstupek v pouzdru páky splnil svou funkci. Odpovídající drážka se nachází na opačné straně koncovky.

Obrázek

Širokou oklikou jsem se konečně dopracoval ke správnému řešení problému, který bych s více zkušenostmi vyřešil za vteřinu. Táhlo s koncovkou stačilo pootočit do správné polohy svislou drážkou směrem vpravo, načež bez většího odporu zajelo do pouzdra páky ruční brzdy (ve spodní nezatažené poloze). Následným zatažení páky došlo ke spojení táhla s pákou.

Obrázek

Až to budu dělat příště, tak si správné pootočení táhla ruční brzdy rozhodně nezapomenu označit.
Smart ForTwo 450.332 (benzin 0,7 l/45 kW) 9/2004 "Pinďa"
Smart ForTwo CDI 451.300 (nafta 0,8 l/33 kW) 9/2008 "Ropík"
Petr
Mila198

Re: NÁVOD - Připojení táhla ruční brzdy u Smart 450

Příspěvek od Mila198 »

Tak jsem si zájmem přečetl příspěvek, a doufám, že to nebudu muset nikdy podniknout. Ale zarazil jsem se u toho, když píšeš o spínači brzdových světel?! Neměl jsi na mysli kontrolu uvolnění ruční brzdy? Obrázek
Miloš

Smart ForTwo 450 0,7/45kW
Smart Roadster 452 0,7/45kW
PET5
Site Admin

Příspěvek od PET5 »

Díky Mílo za upozornění, už jsem to opravil. Samozřejmě se jedná o spínač kontrolky zatažení ruční brzdy.
Petr
JBC
Site Admin

Příspěvek od JBC »

Mila198 píše: pon 06 říj 2025, 22:27 ... a doufám, že to nebudu muset nikdy podniknout.
Právě proto, že sis to pozorně přečetl, to opravdu nebudeš muset dělat! (vyndávat koberec, demontovat ručku atd.)
Teoreticky je to tak, že pokaždé, když dáš ruční brzdu dolů, tak se zubatý klínek uvolní v tom svém protikusu. A při každém použití ruční brzdy se zuby zas a znovu zachytí o protikus. Ale abych vyndal koberec a sledoval, co se s ruční brzdou děje, to jsem fakt nikdy neudělal.
Takže teoreticky - když jdeš vymontovat celý agregát (motor s rámem a nápravou) a ruční brzdu máš uvolněnou, mělo by se to v tomto místě samo rozpojit! A pokud ne, měl bys nahoře ve škvíře koberce najít tento klín a měl by se dát nějakým šroubovákem vytlačit směrem dolů.
450 City Coupé MC01 - havarováno, zrušeno
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
454 ForFour Brabus - prodáno
52A Crossblade
Michalak C7
PET5
Site Admin

Příspěvek od PET5 »

Je to naopak náčelníku. Směrem dolů se ten klínek zakusuje do koncovky táhla. Při použití šroubováku k uvolnění klínku by se tedy musel tlačit nahoru do pouzdra páky brzdy. Ale mělo by stačit pouze poklepání páky brzdy klínkem o spodní doraz, případně mezi ten doraz a klínek strčit špičku šroubováku a pákou brzdy o ni poklepat.
Petr
Odpovědět