NÁVOD - Uvolnění zatuhlého alternátoru u Smart 450

Řešení problémů s motorem
PET5
Site Admin

NÁVOD - Uvolnění zatuhlého alternátoru u Smart 450

Příspěvek od PET5 »

Po absolvování STK v červnu si šel Pinďa (Smart 450) na pár měsíců odpočinout do garáže a nyní před jeho větší údržbou jsem zjistil, že nemohu nastartovat. Startér nedokázal otočit motorem a vypadalo to na vybitou baterii, což se po odstavení dalo předpokládat. Jenže po připojení nabíječky jsem zjistil, že baterie je v pořádku a problém se nachází jinde. Naštěstí již delší dobu sleduji různá tematická fóra a kanály na YouTube, takže jsem již tušil, která bije.

No jasně, postihl mě docela často vyskytující se problém se zadřeným alternátorem. Holt jeho ložiska jsou dlouhá léta vystavena nepřízni počasí a neúprosná koroze se jednou musela projevit. V rámci údržby alternátor posléze vyměním za nový, ale prozatím jsem jej potřeboval alespoň na chvíli rozhýbat, abych mohl nastartovat a vyjet z garáže kvůli umytí motoru.

V předchozích krocích podzimní údržby jsem sundal karosérii na zádi auta, což jsem zdokumentoval zde: https://www.smart-club.cz/phpBB3/viewtopic.php?t=6348. Na to jsem navázal demontáží plastových podběhů zadních kol, viz zde: https://www.smart-club.cz/phpBB3/viewtopic.php?t=6350.

Tím jsem získal pohodlný přístup nejenom k alternátoru. Ale jde to i bez takto složité procedury. Postačí nadzvednutí pravé zadní části auta a demontáž zadního kola.

Obrázek

Alternátor se ukrývá za plastovým krytem řemenic, který je do nosného rámu motoru uchycen pomocí dvou hmoždinek s tlustými rozpěrnými kolíky. Neměl jsem tak široký nástroj pro pohodlné vytažení kolíků, takže jsem to řešil kombinací širokého šroubováku a kleští.

Obrázek

Má někdo zkušenosti s tím, co by usnadnilo vytažení těchto kolíků? Má smysl je třeba namazat vazelínou? Tuším, že by se asi časem smyla. Napadlo mě, že pokud by se časem okraj kolíků ožvýkal, mohly by se nouzově vytáhnout pomocí vývrtky na korkové špunty. Zatím jsou ale naštěstí stále v cajku.

Obrázek

Po demontáži plastového krytu řemenic se nám otevírá čelní přístup k řemenici alternátoru, a také k jeho spodnímu zavěšení, jenž slouží k nastavení napětí klínového řemene.

Obrázek

Řemenici alternátoru lze rozhýbat pomocí její matice velikosti 24 mm. Ideálním nástrojem by byl očkový klíč zahnutý ve tvaru fajfky, který by bylo možné nasadit kolmo na matici. Matice je totiž hluboce ponořena do misky řemenice. Moje sada těchto klíčů bohužel končila rozměrem 22 mm. Pokoušel jsem se použít Gola sadu s ořechem velikosti 24, ale pro ni zde není dostatek volného prostoru. Nakonec jsem si pomohl obyčejným plochým klíčem, který jsem na matici nasadil zešikma.

Obrázek

Bylo znát, že řemenice alternátoru je zaseklá. Přesto to nedalo velkou námahu a já ji klíčem dokázal i přes odpor klínového řemene kousek pootočit. Pak jsem ještě párkrát řemenicí zaviklal tam a zpět a vyzkoušel nastartování motorů. Zpočátku jsem zaslechl, že alternátor po nastartování vydává pisklavý zvuk přidřeného ložiska, ale po chvíli se docela utišil.

Obrázek

Každopádně to považuji za pouhé nouzové řešení a v rámci údržby musím alternátor vyměnit, případně repasovat. Uvidíme podle pořizovací ceny nového kusu, co bude výhodnější. Alternátor budu demontovat až po plánovaném snížení zavěšení motoru, kdy k němu získám snazší přístup.
Smart ForTwo 450.332 (benzin 0,7 l/45 kW) 9/2004 "Pinďa"
Smart ForTwo CDI 451.300 (nafta 0,8 l/33 kW) 9/2008 "Ropík"
Petr
Mila198

Re: Uvolnění zatuhlého alternátoru u Smart 450

Příspěvek od Mila198 »

Nemohu s tebou Péťo souhlasit, že to dělají ložiska!? Obrázek Já jsem toho názoru, že ten alternátor zarezne mezi rotorem a statorem! Obrázek Někde ve svém vláknu jsem už také o tom psal, a po rozhýbání alternátor doteď funguje... Kdyby to byla ložiska, tak to by musela být ve strašným stavu, aby to neprotočil startér, ale když je to zarezlé mezi rotorem a statorem, tak to je od bodu otáčení mnohem dál, než je průměr ložiska, a tak to ten startér neutrhne! A pokud by to byla ložiska, tak by se mi už dávno musela zakousnout, nebo řvát jako kráva! Ale je ticho po pěšině... Obrázek
Miloš

Smart ForTwo 450 0,7/45kW
Smart Roadster 452 0,7/45kW
PET5
Site Admin

Příspěvek od PET5 »

Klidně můžeš mít pravdu Mílo. Těžko se to identifikuje. Já ten alternátor později demontuji a zkusím jej rozložit.
Petr
Mila198

Příspěvek od Mila198 »

Já jsem se ho snažil vyndat, ale v žádné poloze nešel vytáhnout, pokud budeš mít snížený motor, tak se ti to třeba povede... nevím... Ale když jsem s ním zatočil rukou, tak běžel normálně lehce, tak jsem ho vrátil zpátky, ať maká, a on mě poslechnul.
Miloš

JBC
Site Admin

Příspěvek od JBC »

Zpravidla to bobtná mezi rotorem a statorem, mezi pólovými nástavci. Umí to nabobtnat tak, že to roztrhne stator i s hliníkovým obalem - běžně. Kdyby se člověku chtělo s tím s.át, tak se to rozebere, obrousí, opatří nějakým potahem proti korozi .. ale rozebrat to je pracné a když se u toho celou dobu čumí na roztržený obal, tak se to nakonec (v půlce rozebírání) zahodí.

Až budeš kupovat nový alternátor, musíš dát pozor na to, jaký model kupuješ. Netuším, čím přesně se liší, ale do určitého VIN je jeden model a od tohoto VIN musíš dát druhý model. Pokud na novější auto dáš starý model, tak po dokončení práce nepůjde zprovoznit. Nastartuješ ho, to ano, ale motor trvale poběží ve vyšších otáčkách (třeba 1.500 - odhadem), nebude reagovat na plyn, bude svítit trojúhelník a diagnostika bude hlásit chybu škrtící klapky.

Mnoho alternátorů se prodává jako výměnný díl. Kupodivu, bez vrácení starého můžeš koupit polský alternátor od firmy AS-PL. Mám dva a fungují normálně.
Pokud se rozhodneš pro AS-PL tak po převzetí balíku ho hned důkladně zkontroluj - krabice od AS-PL je blbě vymyšlená a jak s tím přepravci házejí,tak se v krabici jebe sem a tam a to tak dlouho, až se rozbije zadní plastový kryt - u jedné firmy jsem to reklamoval a vracel 3x!
450 City Coupé MC01 - havarováno, zrušeno
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
454 ForFour Brabus - prodáno
52A Crossblade
Michalak C7
PET5
Site Admin

Příspěvek od PET5 »

Díky chlapi za vaše informace. Motoru už mám svěšený a k alternátoru je docela dobrý přístup.
Momentálně sundávám víko ventilů (a nutné věci okolo), abych jej přetěsnil, ale pak se pustím do toho alternátoru. Určitě se jej nejdříve pokusím rozložit a repasovat. Až pokud bych narazil na nějaký větší problém, tak bych šel do nového AS-PL podle tipu od Petra.
Petr
Mila198

Příspěvek od Mila198 »

Nevím, jak na tom teď momentálně jsi, jestli lze nastartovat?! Nebo už jsi nastartoval? Obrázek Potom bych zkusil povolit napínák, sundat řemen, a rukou protočit alternátorem, a pokud neucítíš žádné problémy v ložiscích... tak se na to vykašli, jako já, a už celou sezónu to funguje... Obrázek Na zimu ho zase odstavím, tak jsem zvědavý na jaro?! Nebo ho budu chodit každý měsíc startovat, protože bude asi stát zase venku... Obrázek
Miloš

JBC
Site Admin

Příspěvek od JBC »

Původní alternátor mi ke konci svého života dokázal zatuhnout už za tři, čtyři dny ... Mám na to udělaný takový prodloužený klíč s naklápěcí prodlouženou rukojetí, takže jsem schopen rozhýbat to shora po otevření motorového prostoru.
Před vyhozením jsem ten alternátor cvičně rozdělal, protože i když byl uvolněný, šlo s ním točit těžko. Mezi rotorem a statorem bylo "bláto" vytvořené ze rzi smíchané s vlhkostí.
450 City Coupé MC01 - havarováno, zrušeno
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
454 ForFour Brabus - prodáno
52A Crossblade
Michalak C7
Mila198

Příspěvek od Mila198 »

Ale já bych předpokládal, že pokud ten motor nastartuje, tak ten alternátor dostane takové obrátky, i teplotu od motoru, že by tam nemohlo zůstat žádné bláto... Já si kulový pamatuju, ale mám dojem, že po nastartování, se mi z toho altíku zaprášilo, a byl pokoj...
Miloš

PET5
Site Admin

Příspěvek od PET5 »

Já po rozhýbání altíku už zase normálně startuji, ale nenechám to tak. Když už mám nyní po snížení motoru k němu snazší přístup, tak jej určitě rozeberu a prozkoumám. Asi bych si později vyčítal, že jsem toho nevyužil. No a navíc mě to baví :wink:
Petr
PET5
Site Admin

Re: NÁVOD - Uvolnění zatuhlého alternátoru u Smart 450

Příspěvek od PET5 »

Takže u mého alternátoru jsem zjistil stejný důvod zatuhnutí, jako popisoval o tři posty výše náš náčelník. Kovové segmenty statoru na povrchu zrezavěly a vytvořila s na nich tvrdá krusta rzi a nečistot. O tuto krustu se pak už po nějakou dobu otíral rotor a lokálně si přitom obrušoval povrch svých železných prvků. Obroušený železný prach se usazoval na statoru kde vlhkostí zrezavěl a dále navyšoval krustu, až se to jednou prostě zadřelo.

Obě ložiska alternátoru se otáčí zcela hladce, je ale u nich již patrný úbytek vnitřního maziva (běží až moc lehce). Při repasi bude vhodné je vyměnit.

Pokud tedy alternátor jednou zatuhne, tak bez rozložení, vyčištění a protikorozní úpravy se to prostě samo neopraví a bude se to opakovat. Zrovna pracuji na repasi a připravím k tomu později návod s obrázky.
Petr
Mila198

Příspěvek od Mila198 »

Opraví Obrázek tím, že budeš jezdit! Obrázek Vyzkoušeno!
Miloš

T505

Příspěvek od T505 »

Koroze je dle mého názoru až sekundární problém, hlavní problém je, že motor a alternátor je vzadu a kousek nad silnicí kde silné magnetické pole v alternátoru sbírá rozvířený kovový prach z kotoučů a za vlhka tam přirezne.
motokára 0,8CDI TURBO
Mila198

Příspěvek od Mila198 »

Tak to s tebou nemohu souhlasit, Obrázek protože ten alternátor se zablokuje, když nejezdíš, ani v sračkách, ani v soli, ale naopak jen nejezdíš, Obrázek jako já, když Smarta nechci nasolit, a mám ho přes zimu pod plachtou... Obrázek
Miloš

PET5
Site Admin

Příspěvek od PET5 »

Máte zčásti pravdu oba. Co jsem po rozložení zjistil, tak skutečně jsou na statoru nánosy takové rezavé krusty, která není jen rzí z plechů statoru, ale nabaluje se do ní sůl a špína zvenčí. Když se stále jezdí, tak ten rotor tu krustu trvale obrušuje a udržuje v těsném kontaktu. Když se ale auto na delší čas odstaví, tak ta krusta stále bobtná a vyplní pak velmi těsnou vybroušenou mezeru mezi rotorem. Pokud je to po celém obvodu, tak pro následné rozhýbání je nutná mnohem větší síla, než kterou zvládne startér vyvinout. Když se to pak ručně rozhýbe a rotor si vybrousí zase novou provozní mezeru, klidně to může běhat do příštího delšího odstavení.

Já už mám alternátor obroušen a uvnitř nalakován, aby to zase na pár let vydrželo. Zarazil jsem se ale na stahováku ložisek, neboť má sada neobsahuje tak malou velikost, kterou potřebuji a čekám proto, až dorazí z Allegra. Pak budu shánět správná ložiska a zřejmě s uhlíky vyměním i prošoupaný snímač na hřídeli. No uvidím, jestli jej nakonec nehodím do koše. Na druhou stranu je s tím totiž drbačka a nový altík AS-PL stojí 2500 Kč, tak mé snažení je to trochu nonsens.
Petr
Odpovědět