No jasně, postihl mě docela často vyskytující se problém se zadřeným alternátorem. Holt jeho ložiska jsou dlouhá léta vystavena nepřízni počasí a neúprosná koroze se jednou musela projevit. V rámci údržby alternátor posléze vyměním za nový, ale prozatím jsem jej potřeboval alespoň na chvíli rozhýbat, abych mohl nastartovat a vyjet z garáže kvůli umytí motoru.
V předchozích krocích podzimní údržby jsem sundal karosérii na zádi auta, což jsem zdokumentoval zde: https://www.smart-club.cz/phpBB3/viewtopic.php?t=6348. Na to jsem navázal demontáží plastových podběhů zadních kol, viz zde: https://www.smart-club.cz/phpBB3/viewtopic.php?t=6350.
Tím jsem získal pohodlný přístup nejenom k alternátoru. Ale jde to i bez takto složité procedury. Postačí nadzvednutí pravé zadní části auta a demontáž zadního kola.

Alternátor se ukrývá za plastovým krytem řemenic, který je do nosného rámu motoru uchycen pomocí dvou hmoždinek s tlustými rozpěrnými kolíky. Neměl jsem tak široký nástroj pro pohodlné vytažení kolíků, takže jsem to řešil kombinací širokého šroubováku a kleští.

Má někdo zkušenosti s tím, co by usnadnilo vytažení těchto kolíků? Má smysl je třeba namazat vazelínou? Tuším, že by se asi časem smyla. Napadlo mě, že pokud by se časem okraj kolíků ožvýkal, mohly by se nouzově vytáhnout pomocí vývrtky na korkové špunty. Zatím jsou ale naštěstí stále v cajku.

Po demontáži plastového krytu řemenic se nám otevírá čelní přístup k řemenici alternátoru, a také k jeho spodnímu zavěšení, jenž slouží k nastavení napětí klínového řemene.

Řemenici alternátoru lze rozhýbat pomocí její matice velikosti 24 mm. Ideálním nástrojem by byl očkový klíč zahnutý ve tvaru fajfky, který by bylo možné nasadit kolmo na matici. Matice je totiž hluboce ponořena do misky řemenice. Moje sada těchto klíčů bohužel končila rozměrem 22 mm. Pokoušel jsem se použít Gola sadu s ořechem velikosti 24, ale pro ni zde není dostatek volného prostoru. Nakonec jsem si pomohl obyčejným plochým klíčem, který jsem na matici nasadil zešikma.

Bylo znát, že řemenice alternátoru je zaseklá. Přesto to nedalo velkou námahu a já ji klíčem dokázal i přes odpor klínového řemene kousek pootočit. Pak jsem ještě párkrát řemenicí zaviklal tam a zpět a vyzkoušel nastartování motorů. Zpočátku jsem zaslechl, že alternátor po nastartování vydává pisklavý zvuk přidřeného ložiska, ale po chvíli se docela utišil.

Každopádně to považuji za pouhé nouzové řešení a v rámci údržby musím alternátor vyměnit, případně repasovat. Uvidíme podle pořizovací ceny nového kusu, co bude výhodnější. Alternátor budu demontovat až po plánovaném snížení zavěšení motoru, kdy k němu získám snazší přístup.
Já jsem toho názoru, že ten alternátor zarezne mezi rotorem a statorem!
Někde ve svém vláknu jsem už také o tom psal, a po rozhýbání alternátor doteď funguje... Kdyby to byla ložiska, tak to by musela být ve strašným stavu, aby to neprotočil startér, ale když je to zarezlé mezi rotorem a statorem, tak to je od bodu otáčení mnohem dál, než je průměr ložiska, a tak to ten startér neutrhne! A pokud by to byla ložiska, tak by se mi už dávno musela zakousnout, nebo řvát jako kráva! Ale je ticho po pěšině... 
Potom bych zkusil povolit napínák, sundat řemen, a rukou protočit alternátorem, a pokud neucítíš žádné problémy v ložiscích... tak se na to vykašli, jako já, a už celou sezónu to funguje...
Na zimu ho zase odstavím, tak jsem zvědavý na jaro?! Nebo ho budu chodit každý měsíc startovat, protože bude asi stát zase venku...