NÁVOD - Demontáž spodního plastového krytu u Smart 451

Odpovědět
PET5
Site Admin

NÁVOD - Demontáž spodního plastového krytu u Smart 451

Příspěvek od PET5 »

Nutnost výměny předních tlumičů a souběžná výměna brzdových trubek u našeho Ropíka (Smart 451 CDI) si vyžádala demontáž přední karoserie auta, a také spodního plastového krytu. Demontáži přídě jsem věnoval samostatné téma, které najdeme zde: NÁVOD - Demontáž přídě auta u Smart 451.

Obrázek

Některé servisní úkony (například zmíněná výměna brzdových trubek) se však obejde bez demontáže předku auta. V takovém případě pouze uvolníme dvojici západek plastového krytu spodku auta, jenž se nachází pod nárazníkem přibližně v místech, kde končí boky nasávacího průduchu k chladiči. Zde postačí zatáhnout za spodní okraj nárazníku směrem dolů a pak dopředu.

Obrázek

Další postup demontáže spodního plastového krytu auta je už jednotný, bez ohledu na přítomnost přední plastové karoserie. Pokud budeme chtít dvoudílný kryt spodku kompletně demontovat, bude lepší začít jeho zadním dílem (zakrývá totiž některé kotevní šrouby předního dílu). Pro některé servisní úkony na přední nápravě však postačí pouhé odklopení předního dílu krytu, takže v tomto návodu popíšu postup demontáže krytu zepředu, aby bylo vidět i toto odklopení. Začnu tedy demontáží šroubů s hlavou M10 v předních rozích plastového krytu.

Obrázek

Posuneme se kousek dozadu do podběhu předních kol za brzdovou trubku, kde na obou stranách auta demontujeme další šroub totožného typu a velikosti.

Obrázek

Nyní je potřeba se nasoukat pod auto, kde se v řadě za průduchy v krytu nachází další trojice podobných šroubů. V jedné z hlubokých kruhových prohlubní pak najdeme plastovou talířovou matici, kterou také vyšroubujeme.

Obrázek

Přesuneme se k předním koncům bočních prahů auta, kde na obou stranách auta demontujeme další kotevní šroub spodního krytu.

Obrázek

Přední díl krytu lze nyní svěsit na zem, a to je stav, který nám v některých případech bude pro servisní zásah stačit. V úplném vyjmutí krytu nám brání poslední dvojice šroubů, které nejsou prozatím přístupné. Nachází se pod zadním dílem spodního krytu, takže v dalším kroku obdobným způsobem svěsíme na zem tento zadní díl.

Obrázek

Zadní díl spodního krytu je na obou stranách auta uchycen dvojicí šroubů do žlutých plastových pouzder, která jsou zasazena v prazích. Po odstranění šroubů jsem tento díl krytu svěsil k podlaze. Pokud bych měl auto výš nad zemí, mohly bych nyní díl úplně odejmout, neboť je jen volně zasunut do dílu předního. Délka a prohnutý tvar plastových výstupků v místě spojení však pro vytažení zadního dílu vyžaduje jeho svěšení ve větším úhlu.

Obrázek

Svěšení zadního dílu krytu mně umožnilo přístup k posledním dvou šroubům, které k šasi auta stále drží jeho přední díl. Nachází se pod podlahou blízko prahů v místě spojů obou dílů spodního krytu. Šrouby jsou do ocelové karoserie uchyceny pomocí žlutých plastových hmoždinek. Problém může nastat tehdy pokud se hmoždinka v karoserii začne opotřebením protáčet. Šroub v ní tedy nesmíme utahovat příliš silně, abychom ji neprotočili. U mě se ta levá už protáčela a nebylo do ní možné šroub v plné délce zašroubovat.

Obrázek

Oba díly spodního plastového krytu se mně po uvolnění všech šroubu podařilo vytáhnout zpod auta směrem dopředu i ve spojeném stavu.

Obrázek
Smart ForTwo 450.332 (benzin 0,7 l/45 kW) 9/2004 "Pinďa"
Smart ForTwo CDI 451.300 (nafta 0,8 l/33 kW) 9/2008 "Ropík"
Petr
Odpovědět