Převodovka - zařazená 1 a nejde vyřadit
Převodovka - zařazená 1 a nejde vyřadit
Re: Převodovka - zařazená 1 a nejde vyřadit
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
454 ForFour Brabus - prodáno
52A Crossblade
Michalak C7
Chyba P0805 (snímač polohy spojky - porucha obvodu).
Koukal jsem tady na foru, jestli náhodou někdo neřešil tuhle chybu a nic jsem nenašel.
Mohl by to být ten aktuátor, nebo podle chyby to bude něco jinýho?
Nevíte náhodou někdo?
Předem díky za odpověď.
Snímač polohy aktuátoru (čili polohy spojky) na 450 je integrovaný do elektromotoru (Hallovy sondy u kroužku na hřídeli elektromotoru), u 451 to zřejmě bude stejné.
Může být vadný ten snímač, ale spíš bych to viděl na vodu zateklou do konektoru u aktuátoru a následnou korozi kontaktů, vím i o případu, kdy ten kabel k aktuátoru byl prodřenej. Takže nezbývá než zkusit zalézt pod auto, vytáhnout konektor z aktuátoru a podívat se. Taky se dá demontovat aktuátor a podívat se na konektor, "elektricky" vzdělanější lidi ho uměj proměřit.
Na Evilutionu taky píšou, že převodovka má svoji extra řídící jednotku, která je pod kobercem (jestli dobře chápu, tak pod řidičem) a ta může být navlhlá. Taky tam zmiňujou studeňáky v SAM a další věci. Ale podíval bych se nejdřív na ten aktuátor spojky.
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
52A Crossblade
Michalak C7
Mrkl jsem se na Ytb na nějaký videa a myslím, že nebudu mít problém s tím si pod to auto lehnout a mrknout na ten konektor, případně vytáhnout actuátor, rozerbrat a vyčistit ho. Sám jsem zvědavej, co je tam za problém.
Počítám, že ten svítící trojůhelník neznačí jen jednu konkrétní závadu, takže asi diagnostika napoví víc, že?
Můžeš akorát tak zkusit to samoučení převodovky - hoď tam neutrál, sešlápni brzdu, nastartuj a brzdu drž dalších nejmíň 30 vteřin - mělo by proběhnout samoučení - měl by být slyšet hluk od převodovky. Jestli se takhle naučí i záběrový bod spojky netuším, u 450 se to musí udělat diagnostikou.
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
52A Crossblade
Michalak C7
Actuátor jsem překontroloval a je v pohodě. Na 451 je ke správnému seřízení actuátoru potřeba asi lepší diagnostika. Já mám jen Delphi.
Samomoučení převodovky taky nepomohlo. Nejpravděpodobnější bude, jak jsi psal asi jiná s actuatorem nesouvisející závada.
Delphi Hlasila chyb.kód:
P0805 - Clutch Position Sensor - Circuit Malfunction(to je ten actuator) a
P0701 - Transmision Control System - rozsah/výkon, nebo něco takovýho a to netuším co je.
Každopádně uvidíme, jak to dopadne v servisu.
Taky by to mohlo vypadat, že buď je nový aktuátor vadný, nebo je vadný konektor na aktuátoru a nedochází k přenosu informace o okamžité poloze aktuátoru do řídící jednotky.
Ta druhá závada může být odvozená od té první.
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
52A Crossblade
Michalak C7
VOLVO V70 III, 2.0T, 149 kW, r.v. 2011, najeto 80.000 km
450 ForTwo Coupé FL
452 Roadster
52A Crossblade